Публикация

От печата: Онкодиспансерът в Пловдив пак е забъркан в скандал

Прокуратурата разследва неизгодна сделка и щети за половин милион


От печата: Онкодиспансерът в Пловдив пак е забъркан в скандалЗа половин година онкодиспансерът в Пловдив се оказа забъркан във втори голям скандал, като и този път той е предизвикан от предаването на Нова телевизия „Господари на ефира“, пише в. „Сега“.

От публикацията става ясно, че Върховната касационна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от която за дружеството са настъпили щети в размер на повече от 500 000 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК. Текстът е за умишлено сключена неизгодна сделка със значителна вреда и наказанието е от 3 до 10 години затвор плюс лишаване от право за заемане на длъжност и упражняване на професия.

Предмет на сделката е доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на КОЦ - Пловдив, на стойност 950 000 лева“, уточнява изданието, като цитира съобщение на прокуратурата.

ВКП е сигнализирана от продуцента на предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия със сигнал, в който са били изложени данни за злоупотреби при закупуването на томографа. Проверката по случая е извършена лично от прокурор от ВКП и от ДАНС.

„В края на миналата година в предаването бяха показани и няколко случая, при които на пациентки на онкодиспансера в Пловдив са правени ненужни или прекалено радикални операции, като част от жените дори не са имали онкологични заболявания. Последва проверка на агенция „Медицински одит“, която също установи, че има нарушения, а основният проблем се оказа в патолога Петко Маслев, заради чиито грешни хистологични диагнози жените са претърпели операциите. Според проверката 51 на сто от диагнозите на Маслев са се оказвали погрешни при ревизии от други патолози,“ отбелязва всекидневникът.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари