Публикация

Ефектът от екстракт на птерокарпус е сравним с този на толбутамид

В проучване с 90 човека  с диабет тип 2 се сравнява ефекта на екстракта от Птерокарпус с този на Толбутамид. Оказва се, че при изследване на кръвната захар и на гликиран хемоглобин екстрактът от Птерокарпус показва сходен ефект с този на Толбутамида, без да притежава странични ефекти.


ДиабеФор Глюко допринася за поддържането на нормална концентрация на глюкоза в кръвта и за нормалния метаболизъм  на макро хранителните вещества в организма. Съдържа патентован екстракт Silbinol от билката Птерокарпус и Хром от обогатени дрожди. Подпомага липидната обмяна и нормалните нива на холестерола и триглицеридите. Благоприятства поддържането на нормално тегло и чувствителността на клетките към инсулина.

Птерокарпус Марсупиум (Pterocarpus marsupium, патентован екстракт Silbinol* 5% pterostilbene)

Билката Птерокарпус Mарсупиум е дърво, чиято кора и сърцевина имат дълга история в традиционната медицина. Използват се предимно за третиране на диабет и за поддържане на нормално тегло. Притежават и противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Едно от активните вещества в билката е Птеростилбен. Той действа като агонист на (активира) PPAR рецепторите. По този начин:

  • подобрява глюкозната хомеостаза;
  • намалява инсулиновата резистентност (като увеличава експресията на глюкозния транспортер GLUT 4 в скелетната мускулатура);
  • подобрява съдовата функция; понижава нивата на циркулиращите проинфламаторни цитокини;
  • повишава експресията на адипонектин.

 

*Silbinol TM e патентован екстракт от Sabinsa Corp. Повече информация посетете www.silbinol.com.

Превод на схемата:

Активното вещество Птеростилбен притежава и следните свойства:

Антиоксидантно - протектира мембраната на еритроцитите срещу липидна пероксидация.

Противовъзпалително  -  медиирано чрез инхибиране на про-възпалителни цитокини и ензими.

Подпомага сърдечно-съдовата система - Съдовите гладки мускулни клетки са основен клетъчен компонент в артериалната стена, и анормална пролиферация на тези клетки играе основна роля в патогенезата на атеросклерозата и евентуалното развитие на хипертония. Птеростилбен има свойството да инхибира пролиферацията на съдовите гладко мускулни клетки.

Направено е сравнително проучване /1 /при плъхове с хипергликемия. Птеростилбен оказва понижаващо влияние върху нивата на кръвната захар, сравними с тези на Метформин. В самото изследване става ясно, че освен върху нивата на глюкозата, екстрактът от Птерокарпус влияе е и на освобождаването на инсулин от β-клетките на панкреаса.

Превод на схемата: Горе – Ефект на Птеростилбен върху плазмените нива на глюкозата при плъхове;

Синьо квадратче – Нормална контрола

Червено квадратче – Нормална+Птеростилбен

Зелено квадратче – Диабетна контрола

Лилаво квадратче – Диабетна+Птеростилбен

Тюркоазено квадратче – Диабетна+Метформин

Долу надписите под графиката:

Първоначална глюкоза (mg/dL)     Крайна глюкоза (mg/dL)

 

В друго проучване /2/ е доказан липидопонижаващият ефект на Птеростилбен при диабетно болни плъхове. След 6-седмичен прием на екстракта ясно се вижда понижаване нивата на общия холестерол, на холестерола с много ниска плътност (VLDL) и на холестерола с ниска плътност (LDL). Наблюдава се и повишаване на холестерола с висока плътност (HDL). В същото проучване се вижда и значително понижаване на нивата на триглицеридите, фосфолипидите, свободните мастни киселини и общия холестерол в кръвта, черния дроб и бъбреците. 

Превод на схемата: Горе – Ефект на Птеростилбен върху нивата на липротеините и холестерола при диабетно болни плъхове.

В проучване /3/ с 90 човека  с диабет тип 2 се сравнява ефекта на екстракта от Птерокарпус с този на Толбутамид. Оказва се, че при изследване на кръвната захар и на гликиран хемоглобин екстрктът от Птерокарпус показва сходен ефект с този на Толбутамида, без да притежава странични ефекти.

 

Превод на диаграмата:

Отгоре: Нива на гликиран хемоглобин в началото и в края на терапията.

Drug group – лекарствена група           В началото       След 36 седмици    

Птерокарпус екстракт                                    10,5                          8,9                                                                

Толбутамид                                                      10,5                       8,7                  

 

Хром  - тривалентен от обогатени дрожди

Хромът е незаменим за организма минерал. В човешкото тяло и в храната той се намира в неговата биологично активна форма – тривалентен. Подпомага поддържането на нормалната концентрация на глюкоза в кръвта. Има данни, че дефицитът на хром намалява способността на организма да използва глюкозата. Рандомизирани контролирани клинични проучвания подкрепят тази хипотеза.

ДиабеФор Глюко допринася за поддържането на нормални нива на кръвна захар и за нормалния метаболизъм на макро хранителните вещества в организма.  Благоприятства поддържането на нормално тегло и нормалните нива на холестерола и триглицеридите.

Показания: за контрол на кръвна захар.

Дневна доза: два пъти дневно по две таблетки по време на хранене; профилактично два-три пъти дневно по една таблетка по време на хранене.  

Противопоказания: не се наблюдават в посочените дози.

Съставки в дневна доза от 4 таблетки:

Птерокарпус патентован екстракт Silbinol (5% Pterostilbene) 800 mg

Хром – тривалентен от обогатени дрожди – 160 µg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Manickam, et al., 1997 Antihyperglycemic activity of phenolics from Pterocarpus marsupium.
  2. Sateesh and Pari, 2008 Effect of pterostilbene on lipids and lipid profiles instreptozotocin–nicotinamide induced type 2 diabetes mellitus
  3. Hariharan, S, et al., 2005 Efficacy of Vijayasar in the treatment of newly diagnosed patients with type 2 diabetes mellitus: a flexible dose double-blind multicenter randomized controlled trial

Коментари