Публикация

10 хил. медицински сестри и акушерки са напуснали страната за 10 години

10 хил. медицински сестри и акушерки са напуснали страната за 10 години

53 години e средната възраст на сестрите у нас


За последните 10 години около 10 хил. медицински сестри и акушерки са напуснали България, съобщи Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Тя отбеляза, че средната възраст на медицинските сестри у нас в момента е 53 години. Според нея са необходими спешни мерки за задържане на специалистите от страна на държавата, сред които и адекватно заплащане на труда им.

Днес – 12 май, е Международният ден на сестринството. БАПЗГ отбеляза своя празник с тържествена церемония, на която присъства и новоизбраният министър на здравеопазването проф. Николай Петров, информира МЗ.

Към всички Вас, професионалистите по здравни грижи в България, отправям своята искрена почит за неуморния труд и отдаденост на професията, въпреки нелеките условия и тежките отговорности на съвремието, с които неизменно се сблъсквате в своята ежедневна работа“, е подчертал в обръщението си към гилдията министър Петров.

Разговарях с председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, за да организираме среща, на която да бъдат обсъдени проблемите с ниските възнаграждения на медицинските сестри и обвързаността им с колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, е изтъкнал министърът, като е уточнил, че решение на казуса ще се търси в оперативен порядък.

Коментари

г-н Илия Илиев
15 май 2017 08:30

Лудите стават все повече,геноцид има спрямо българите в България!