Публикация

Професионалисти по здравни грижи от Университетската болница в Плевен получиха награди от ръководството по повод Международния ден на сестринството

Професионалисти по здравни грижи от Университетската болница в Плевен получиха награди от ръководството по повод Международния ден на сестринството

Проведе се и Осмият научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на 12 май


         „УМБАЛ - Д-р Георги Странски” за осми прореден път проведе  научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на 12 май - Международния ден на сестринството. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820-1910 г.) - основателка на модерното сестринство. Тя е и една от стоте най-влиятелни жени на всички времена.  Датата 12  май е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г.

           Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм за професионализма и неуморния труд, за  ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите хоспитализирани в УМБАЛ - мисия, на която всички сме се посветили.
            Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави професионалистите по здравни грижи с празника за тяхната всеотдайност в грижите за хоспитализираните пациенти.  През изминалите години на активен живот екипната работа и общите усилия допринесоха за издигане престижа на професиите медицинска сестра, акушерка, фелдшер, рехабилитатор, медицински и рентгенов лаборант, без които здравеопазването не би могло да съществува. Те останаха верни на сестринската клетва, която им завеща основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингел, а тя е да прекарат живота си в чистота, да дадат всичко от себе си за благосъстоянието на тези, които са поверени на техните грижи. Представена беше мултимедийна презентация за новата медицинска апаратура, с която разполага лечебното заведение, нейните възможности и достъпност. Програмата на форума бе свързана с новостите в тенденциите за професионалисти по здравни грижи.   Тя съдържа обучения на методите за контрол на качество при дезинфекция на повърхности; безопасността при работа с медицински консумативи, която е отговорност на всеки един специалист по здравни грижи. Присъстващите се запознаха с имунопрофилактиката с противобясна ваксина и системата за стерилизация на гъвкави ендоскопи.

Традиционния приз „Сестра на годината” се връчва в различни категории по предложения, направени от клиники и отделения. Ръководството на болницата награди професионалистите по здравни грижи в различни направления.  За утвърждаване, развитие и подобряване на организацията в лечебното заведение наградата отива при старша медицинска сестра Мария Гиздовска от Клиника по токсикология. За доказан професионализъм, новаторство и компетентност при работа с болнични консумативи, реактиви и материали наградата се присъжда на медицинска сестра Паулина Дончева – ръководител на склад консумативи, към Болнична аптека. Две са отличените медицински сестри, работещи в едни от най-тежките звена на болницата, доказали многократно своя професионализъм и компетентност - медицинска сестра Малинка Гемеджиева и медицинска сестра Мария Механджиева, съответно от Първа хирургична клиника и от Клиника по урология. В категорията медицински фелдшер приза отива при Любомир Петков допринесъл за спасяването на много човешки животи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и в Спешно отделение.

За първа година Университетската болница изпраща най-много специалисти по здравни грижи за награждаване на национално ниво. Те в най-голяма степен отговарят на критериите, по които бяха избрани и заслужават да бъдат наградени. В категорията Ръководител на специалистите по здравни грижи се награждава старшата акушерка на Отделение по обща и оперативна гинекология Наташка Андреева, която през 2016г. разработи проект за подобряване на организацията и управлението в отделението. За професионалист на годината е избрана медицинска сестра Даниела Симова от Трето отделение на Клиниката по анестезиология и интензивни грижи обслужващо клиниките по онкология, която освен многократните научни разработки и презентации в областта на здравните грижи, през 2016г. успешно се дипломира и по специалността анестезиология и интензивни грижи. Изпратена за награждаване е и още една медицинска сестра Цветомира Цветанова Маринова от Клиника по нефрология и диализа – Отделение по диализа за активно участие във форумите кредитирани от съсловната организация. Акушерка на годината е Миглена Пепова Петрова от Клиника по неонатология, която вече магистър в Управлението на здравните грижи. По базова специалност медицински лаборант наградата отива при Анна Ненкова Недялкова. За рехабилитатор на 2016г. е избрана Ренета Максимова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина. Участие в регионалното ниво взе старша медицинска сестра от Отделението по пластична хирургия Ани Иванова Колева, за активност и компетентности в съсловната организация.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави всички специалисти по здравни грижи и изказа своята благодарност за милосърдието, високата компетентност и професионализъм при грижите за пациентите. Пожела им да бъдат всеотдайни в денонощния си труд в името на най-голямата ценност човешкия живот. Да бъдат здрави и благословени!

Честит празник!

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯ:

Коментари