Публикация

Задължително е скъпите лекарства да не се разхищават

Задължително е скъпите лекарства да не се разхищават

Вместо излишни спорове иска ли държавата да ограничи лечението на онкоболните, по-добре да видим позитивният чужд опит


Дебатът как обществените пари за лекарства да се използват максимално ефективно, традиционно е напът да се опорочи. Защото зад всяко решение се привижда опит за намаляване на достъпа, за спиране на лечения, за доплащане от страна на пациентите. Не че българските пациенти не доплащат за много неща, но поне онколекарствата не са сред тях.

С днешна дата никой не отрича факта, че между 25 и 30 на сто от скъпите медикаменти за лечение на злокачествени заболявания отиват в кофата за боклук. В буквалния смисъл на думата! Причините са различни – обективни и субективни.

Но задължително трябва този процент да бъде максимално свит. И това може да стане без да бъде ощетен пациентът, лекуващият го екип или финансиращият орган.

Най-важна, разбира се, е медицинската ефективност и безопасност. Затова не може да се пестят лекарства, когато това носи чисто медицински риск. Например да се отвори един флакон, да се използва половината, а другата половина да се остави просто така в шкафа за следваща апликация. Това е забранено и от правилата. Но точно по този механизъм в момента се изхвърлят огромни количества препарати.

Добрата новина е, че доста по-богати от нас държави отдавна си мислили по въпроса и техни учени са намерили ефективно решение. В развитите държави отдавна използват специални стерилни адаптори, които позволяват останала част от медикамент за венозно вливане да се съхрани за определено време при 100 процентова безопасност и гаранция за годност на лекарството. От тук трябва да започне диалогът, от този доказан начин за ефективно и безопасно спестяване на медикаменти и средства.

Българските центрове за онкологично лечение са добре запознати със специалната система за съхранение и повторно приложение на венозни медикаменти. Освен безспорния чисто икономически ефект, системата пази здравето на медиците, защото не позволява разпространението в околната среда на токсични вещества, каквито по дефиниция са повечето антиракови средства.

Нека да не откриваме пак и пак топлата вода или да влагаме енергия в излишни спорове! Просто трябва да видим, приемем и приложим отита на тези, които са преди нас.

Коментари