Публикация

Храненето влияе драстично върху риска от алцхаймер


Хранителният режим, богат на зехтин, ядки, риба, пиле, домати, броколи, тъмнозелени листи зеленчуци и плодове, може значително да намали опасността от алцхаймер.

Американско проучване, публикувано в Archives of Neurology, обхваща 2148 здрави доброволци над 65-годишна възраст и показва, че хората, които консумират храни, подходящи за здравето на мозъка, имат 40% по-нисък риск от деменция.

Учените смятат, че промяна в диетата е най-лесният начин за превенция на дегенеративното заболяване, за което няма все още лечение.

Наситените мазнини в червеното месо и маслото трябва да се избягват, а мастните киселини омега -3 и -6, витамин Е и В12, както и фолиевата киселина са полезни за мозъка.

Коментари