Публикация

От печата: Съдът отмени пореден отказ на касата за лечение в чужбина

От печата: Съдът отмени пореден отказ на касата за лечение в чужбина

НЗОК ще трябва да плаща за поставяне на имплант извън страната


От печата: Съдът отмени пореден отказ на касата за лечение в чужбинаЗа пореден път съд нареди на здравната каса да плати лечението на пациент в чужбина, който се нуждае от т.нар. имплант за дълбока мозъчна стимулация, информира в. „Сега“, като се позовава на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Състав на Върховния административен съд окончателно е отменил отказ на управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в ЕС на пациент, страдащ от идиопатична нефамилна дистония.

Този формуляр гарантира пред чуждата клиника в Европейския съюз, където пациентът ще отиде, че българската здравна каса ще плати лечението. При имплантите за дълбока мозъчна стимулация проблемът е, че здравната каса плаща операцията по поставянето им, но не и самия имплант, който струва 20 000 евро. Затова и здравната каса винаги отказва да плаща за подобно лечение в чужбина, отбелязва изданието.

В мотивите на съда обаче се отбелязва, че същественият проблем с предоставянето на лечението в България е свързан с невъзможността то да бъде предоставено своевременно, тъй като е обусловено от финансовата възможност на лицето да заплати разходите по закупуването на импланта. Високата му цена на практика създава непреодолима или труднопреодолима пречка за лицето да получи лечението изобщо, изтъква всекидневникът, като допълва, че със същите мотиви съдът редовно отменя откази на касата да плаща за поставяне на импланти за мозъчна стимулация в чужбина. 

Преди седмица стана ясно, че онкоболен пациент е осъдил здравното министерство на 95 000 лв. обезщетение заради отказано лечение. По данни на неправителствени организации държавата и НЗОК губят годишно стотици хиляди левове заради откази за финансиране на лечение в чужбина. Само за последната година заведените дела от пациенти са близо 40.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари