Публикация

Съвременните лекарства за HIV добавят 10 години към живота

Съвременните лекарства за HIV добавят 10 години към живота

Ранното започване на лечението е от ключово значение за дълъг и пълноценен живот


Най-новите терапии за HIV осигуряват на младите хора почти нормална продължителност на живота. Това показва нов британски доклад, който бе публикуван в сп. The Lanсet.

20-годишни пациенти, които започнали антиретровирусна терапия през 2010 г., се очаква да живеят с 10-години по-дълго от тези, които са започнали за първи път да използват тези препарати през 1996 г., предава Би Би Си.

Ранното започване на лечението е от ключово значение за дълъг и пълноценен живот, предупреждават лекарите.

По-малко странични ефекти

Изследователите от Университета на Бристол във Великобритания твърдят, че подобренията в терапиите се дължат на по-малкото странични ефекти и по-малко токсичните препарати, както и в по-големия избор, който имат пациентите, заразени с HIV щамовете, резистентни към лекарства.

Екипът анализирал данните за повече от 88 500 човека с HIV, които били събрани в 18 европейски и северноамерикански изследвания. Установили, че между 2008 г. и 2010 г. починали по-малко хора, които били в първите 3 години на лечението си, отколкото тези, които започнали да се лекуват между 1996 г. и 2007 г. 

 „Комбинираната антиретровирусна терапия са използва за лечение на HIV от 20 години, но по-новите лекарства имат по-малко странични ефекти, пият се по-малко на брой хапчета, предпазват по-добре от размножаването на вируса и той по-трудно става резистентен към тях“, обяснява Адам Трики, медицински статистик от Университета на Бристол.

Ранно лечение за по-дълъг живот

Антиретровирусната терапия включва комбинация от 3 или повече лекарства, които не позволяват на HIV да се размножава и така предпазват имунната система от увреждане. Лечението също така предпазва от разпространяването на заболяването до 96%, тъй като намалява нивата на вируса вътре в организма значително. Тези терапии са смятани за едно от най-успешните постижения в областта на общественото здраве през последните 40 години.

Според Адам Трики обаче са необходими още усилия, за да може продължителността на живота при пациентите с HIV да се доближи до тази за общото население. 

Достъп до терапия в развиващите се страни

Необходими са и допълнителни стратегии за хората в развиващите се страни, за да имат по-добър достъп до тези терапии, смятат изследователи. Световната здравна организация препоръчва лечението на хора с HIV да започне възможно най-скоро след поставянето на диагнозата. 

Екипът от Бристол се надява, че изводите от изследването им ще помогнат за преодоляване на стигмата, свързана с HIV, така че пациентите с вируса да могат спокойно да работят и да имат по-добър достъп до медицински осигуровки. В допълнение към това учените се надяват, че докладът ще окуражи хората да започват лечение възможно най-скоро и да не го прекъсват.

 

 

Коментари

г-н Илия Илиев
15 май 2017 11:13

Толкова много цигани с Хепатит в България??!Едва ли "бели хора",могат да живеят нормално от циганските вандалщини!