Публикация

Електромагнитни вълни разбиват камъни в бъбреците безболезнено

През първите две години след лечението пациентите задължително трябва да се явяват на контролен преглед на всеки 6 месеца, а впоследствие – веднъж годишно


Камъните в бъбреците вече не са причина за сериозни хирургични интервенции, поне в повечето случаи. С модерните терапевтични подходи пациентите се връщат към нормалните си дейности още в деня след отстраняването на конкремента.

Екстракорпоралната литотрипсия (извънтелесното разбиване на камъни в бъбреците) е първата стъпка в лечението на заболяването“, обяснява доц. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“. При тази процедура електромагнитни вълни атакуват камъка, раздробяват го и той напуска тялото по естествен път.

Предимства на извънтелесното разбиване на камъни в бъбреците

Продължителността на интервенцията е между 30 и 60 минути. През следващите няколко часа пациентът е поставен под наблюдение за евентуални странични ефекти, след което може да се прибере вкъщи. „На практика човек се възстановява много бързо и не се налага да лежи болница“, коментира доц. Георгиев.

В Клиниката по урология в „Александровска“ болница работи литотриптер от  последно поколение. Апаратурата има много добър софтуер и мощен ехограф с голяма резолюция, което позволява разбиване както на камъни в бъбреците, така и в другите части на пикочоотделителната система – уретер и пикочен мехур. Единственото условие е конкрементът да бъде с големина до 2 см.

Резултатите показват около 95% успеваемост с минимални странични ефекти.

Успоредно с това разходите са изключително малко, което позволява извършването на повече литотрипсии, когато е необходимо. 

Пиенето на достатъчно течности пази от рецидиви

Според статистиката честотата на рецидивите до десетата година може да достигне 50%. Затова проследяването е основен момент в цялостния подход към бъбречнокаменната болест. През първите две години след лечението пациентите задължително трябва да се явяват на контролен преглед на всеки 6 месеца, а впоследствие – веднъж годишно, съветват специалистите.

Успоредно с това те препоръчват прием на достатъчно количество течности. Научно доказано е, че отделянето на 2 литра урина на ден предпазва от образуване на камъни в бъбреците. Минималният дневен прием на течности в литри се определя, като умножим собственото си тегло по 3 или по 4 и разделим на сто. Така например, ако човек тежи 80 кг, той трябва да приема около 2,4 литра.

Уролитиазата най-често засяга хора между 20 и 50 години. Все още не са напълно изяснени рисковите фактори за образуването на камъни в бъбреците и в отделителната система, но се предполага, че значение имат фамилна обремененост, климат, питеен и хранителен режим.

Коментари

Янко Иванов
25 май 2017 13:26

Какво е нивото на радиационното облъчване?Влиза ли в европийските норми?За всички видове камъни ли е възможно?Всичко ли поема Здравната каса?Ако има доплащане от пациента,какъв е размерът му?