Публикация

ЕК приканва към ограничителни мерки срещу пушенето


Европейската комисия е решена да насърчава гражданите да се откажат от цигарите, заяви говорителят й Фредерик Венсан в отговор на въпрос на health.bg относно плановете на нашето правителство да отложи въвеждането на забраната за пушене на обществени места.

„По принцип не коментираме решенията на отделните държави, тъй като въвеждането на забраната не е задължително, а само препоръчително”, добави Венсан.

Венсан обаче подчерта, че еврокомисията приканва държавите-членки да приложат ограничителните мерки, за да защитят непушачите. По данни на ЕС колегите с цигара са причина за смъртта на 19 000 непушачи годишно.

650 000 европейци си отиват от този свят всяка година в резултат на заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Съветът на здравните министри от ЕС прие на 30 ноември 2009 г. препоръки към страните-членки да приемат закони за ограничаване на пушенето на обществени места, както и други мерки, стимулиращи пушачите да откажат цигарите.

България въведе пиктограмите и предупредителните надписи върху цигарените кутии и беше планирала да забрани пушенето в заведенията от 1 юли 2010 г.

През февруари обаче финансовият министър Симеон Дянков огласи  намерението на кабинета да отложи поне до 2011 г. ограниченията като антикризисна мярка в подкрепа на ресторантьорския бизнес, който щял да търпи загуби от забраната на пушенето.

Коментари