Публикация

Коремният дискомфорт засяга хората в активна възраст

Д-р Мустафа Узунов, гастроентеролог в МБАЛ - Благоевград


Все по-често при нас идват пациенти, на които поставяме диагноза синдром на раздразненото дебело черво. Причината е според мен най-вече преобладаващият начин на хранене на българите, консумацията на полуфабрикати и промишлено произведени храни, популярността на т.нар. бързо хранене.

Всекидневно и масово се консумират например пържени картофи, чипс, сандвичи, пици, а тези храни действат неблагоприятно и предизвикват оплаквания както от страна на горния гастроинтестинален тракт, така и от страна на дебелото черво. Сред негативните фактори е и приемът на газираните и енергийните напитки – те предизвикват подуване на корема, метеоризъм, понякога причиняват спастични болки. Разбира се, в почти всички храни, а и във всички газирани напитки има и доста голямо количество консерванти, химикали-оцветители, които също водят постепенно до проблеми в цялата храносмилателна система и не само в нея. За съжаление, въпреки че доста се говори по тези проблеми, не виждам тенденция сред хората споменатите храни и напитки да се ограничават. Напротив - маркетингът на компаниите е насочен към реклама на такива продукти и към широка популяризация в обществото, която явно е по-силна от съветите на лекарите.

Оплакванията при синдрома на раздразненото дебело черво се изразяват предимно в:

  • подуване на корема,
  • газове,
  • спастични болки,
  • промени в дефекацията - редуване на разстройство и запек.

По-често пациентите се оплакват от запек, а затруднената дефекация е доста притеснителен проблем за тях. В този случай се налага употреба и на различни продукти, подпомагащи изхождането. Има нерядко също така оплаквания от киселини, чувство за тежест.

Според наблюденията ни най-често страдащите от синдрома на раздразненото дебело черво са в активна възраст и поради това, че са доста заети, напрегнати, работят под стрес, редовно им се налага да прибягват до хапване накрак, най-често на суха храна. Така се нарушава не само ритъмът на хранене, но и се приемат и неподходящи храни, което с времето води до различни нарушения в храносмилането. Другата група пациенти са възрастните хора – при тях като цяло причината е забавеният метаболизъм и забавеният пасаж на храносмилателната система.

Най-общо казано, обикновено при този синдром препоръчваме на първо място редовно хранене,

прием на повече течности и на хранителни продукти, които са естествени лаксативи – сини сливи, круши и др. Важно е в менюто да се включват повече зеленчуци - като баластни вещества, те подпомагат храносмилателната система.

Кои храни да се избягват? Това е доста индивидуално, но примерно при нарушен пасаж на храносмилателната система би трябвало да се избягват бобовите храни, зелето, изобщо затрудняващите работата на стомаха и червата продукти.

Има много средства, които използваме в практиката си за облекчаване на оплакванията при синдрома на раздразненото дебело черво. Някои са синтетични лекарства, други са продукти на растителна основа. Обикновено, за да има оптимален ефект, прилагаме комбинация между лекарство и хранителна добавка.

Доста често използваме билковия препарат „Комфортекс“ в съчетание със спазмолитици

и мога да кажа, че оплакванията в целия гастроинтестинален тракт се повлияват добре – както тежестта след нахранване и метеоризмът, така и спастичните болки, причинени от по-тежки храни. „Комфортекс“ може да се приема еднократно, при получаване на симптомите, но също така и продължително време, когато пациентът е с хронични оплаквания. Този продукт няма странични ефекти, тъй като е на растителна основа и не се наблюдава натрупване в организма.

За контакт с д-р Мустафа Узунов>>

Коментари