Публикация

Над 500 души посетиха щанда на „Ваксинко“ на Софийския фестивал на науката

Малки и големи разбраха какви опасности крият мръсните ръце


Над 500 души посетиха „Научния център за изучаване на мръсните ръце“ и „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, които бяха разположени на щанда на „Ваксинко“ по време на Софийския фестивал на науката. 

Само за два дни – 13 и 14 май (събота и неделя), Национална кампания „Ваксинко“ успя да привлече стотици хора – малки и големи, като им разясни вредата от болестотворните микроорганизми и ползите от ваксинопрофилактиката.

В обособения „Център за изучаване на мръсните ръце“ под ултравиолетова светлина се наблюдаваха замърсяванията по ръцете, които са невидими с просто око и които често стават причина за редица заболявания. Част от тези заболявания – хепатит А и ротавирусен гастроентерит, могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, които са включени в имунизационен календар у нас като препоръчителни. 

Родителите останаха изключително доволни от възможността да покажат на децата си нагледно нуждата от редовно миене. Интерес към възможността да проверят чистотата на ръцете си проявиха и много възрастни, голяма част от които и такива без деца. 

В „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, бяха наблюдавани различни бактерии под микроскоп. Медицинско лице разясняваше на заинтересованите необходимостта от ваксинопрофилактиката и отговаряше на конкретните им запитвания. 

Десетки посетители се възползваха от възможността да чуят лекцията по темата за ваксините на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб „Пришълци от миналото“, която се проведе в събота вечерта.

„Ваксинко“ се включва в Софийския фестивал на науката за втора поредна година. Тазгодишното участие бе в рамките на инициативите на Националната пациентска организация (НПО) за отбелязване на Европейската имунизационна седмица 2017. 

Основна цел на кампания е повишаване обществената информираност относно ползите от придържането към задължителния имунизационен календар на България, както и за възможностите, които предлага препоръчителният. В контекста на тазгодишните глобални послания на Световната здравна организация по темата за ваксинопрофилактиката – „Ваксините действат!“ и „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“, чрез инициативата „Ваксинко“, НПО се стреми да привлече вниманието на българските граждани към значимостта от поддържането на колективния имунитет и необходимостта от осигуряване на защита от инфекциозни заболявания през целия живот. 

Информационната кампания „Ваксинко“ се организира от НПО в партньорство с Българската педиатрична асоциация, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българския Червен кръст, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат в България, както и заболяванията, от които предпазват, можете да намерите на сайта на кампанията: www.vaksinko.bg, във фейсбук страницата - www.facebook.bg/vaksinko.bg, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 часа).

Повече информация за посланията на тазгодишната Европейска имунизационна седмица можете да откриете тук.

Коментари