Публикация

Старозагорските депутати признаха: Болниците на Стара Загора са в колапс, спешно трябва да се изплатят надлимитните дейности за 2015 и 2016 година

Старозагорските депутати признаха:
Болниците на Стара Загора са в колапс, спешно трябва да се изплатят надлимитните дейности за 2015 и 2016 година

11-те депутати от Старозагорски избирателен район единодушно се обединиха около тезата, че системата на здравеопазването в Стара Загора реално е рухнала и болниците в региона са в колапс.


Народните представители участваха в работна среща, инициирана от управителите на всички болници в област Стара Загора – УМБАЛ Проф.д-р Ст.Киркович – Стара Загора, МБАЛ Тракия, МБАЛ Казанлък, МБАЛ Раднево, МБАЛ Чирпан, МБАЛ Гълъбово, МБАЛ НиаМед, МБАЛ МК Иван Рилски, МЦ Трошев, МЦ Верея, Комплексен онкологичен център, Областен тубдиспансер и други. В срещата участваха също директора на РЗОК-Стара Загора д-р Славка Йорданова и председателят на РК на БЛС-Ст.Загора д-р Георги Бакоев.

Няколко графики ясно показаха, че НЗОК плаща от бюджета си значително по-малко средства на глава от населението в Област Стара Загора, в сравнение в други, по-малки административни единици в България. Така за първото тримесечие на 2017 г. бюджетът на РЗОК – Стара Загора е обезпечен с 31 лв. годишно за болнично лечение на 1 човек, докато в Монтана сумата е 32 лв., Сливен – 33 лв., Пазарджик – 38 лв., Русе – 40 лв., Плевен – 48 лв., в София-град – 73 лв. и Пловдив – 75 лв.

Удивена съм от тази графика, призна шефът на Здравната каса в Стара Загора д-р Славка Йорданова. Управителите на болници от областта поискаха депутатите да предизвикат проверка как са били разпределяни парите на НЗОК по региони през последните 5 години поради факта, че през това време бюджетът на регионалната каса е нараствал значително по-малко в сравнение с ръста в бюджета на НЗОК.

Лекарите потвърдиха позицията си, изразена с декларация от 12 април, че настояват да им бъдат изплатени надлимитните дейности за 2015 и 2016 година и да се коригират тримесечните бюджети за 2017 г. Условията по финансиране на болничните заведения трябва да бъдат променени до 19 май. В противен случай шефовете на болници заявиха, че подписването на договори със НЗОК ще бъде безпредметно.

„Ние разчитаме изцяло на заработените по Здравна каса средства“, каза д-р Кети Маналова, управител на най-голямата общинска болница в България – МБАЛ Казанлък. „Постоянно влошаващите се лимити на болниците за всяко тримесечие и нарастващите изисквания и необходимости за лечението на болните вече се пресичат в „точката на смъртта“. „Не е случаен фактът, че България е твърдо на 1 място по смъртност в ЕС, но странно защо никой не обръща внимание на този тъжен факт“, допълни управителят на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Искаме ясни и обективни критерии за финансиране на Здравната каса по региони, посочи д-р Кирил Добрев, шеф на МБАЛ МЦ Иван Рилски“. Нужно е да се върне старото правило „Парите следват пациента“, а не обратно, каза прокуристът на МБАЛ Тракия Иван Колев.

Категорично за спешно изплащане на надлимитните дейности през изминалите 2 години се обявиха всички 11 депутати. По предложение на Емил Христов от ГЕРБ те решиха заедно да се включат в насроченото за четвъртък от председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване, д-р Даниела Дариткова, изслушване на Надзорния съвет на НЗОК по темата с изпълнението на бюджета и правилата за прогнозните бюджети и да потърсят обяснение за ощетяването на Стара Загора.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев посочи още, че Надзорният съвет на НЗОК дължи публично обяснение- как и защо е направил националното разпределение на средствата. В противоречие с увеличението от 8% на собствения си бюджет за 2017 г., НЗОК залага предварително дефицити.

Кръстина Таскова от партия „Воля“ заяви, че ще инициира създаването на парламентарна комисия, която да провери механизмите, по които НЗОК насочва парите от бюджета си по региони.

Срещата завърши с решение да не бъде последна и усилията на депутати, кметове и лекари за изваждане на здравеопазването в Стара Загора от криза, да продължат.

Коментари