Публикация

Коментари

Проведени са множество проучвания и данните от тях са обобщени в доклад на СЗО. Ендокринните дизраптори могат да причинят крипторхизъм, хипоспадия и следващите ги повишен риск от рак на тестисите и нарушена спермална функция при момчетата, нарушения на функцията на щитовидната жлеза при двата пола, по-ранно развитие на млечните жлези при момичетата, гинекомастия при момчетата и като цяло по-ранно настъпване на пубертета. Когато се установят тези състояния, трябва да се търси специализирана помощ.

Едва ли е възможно да се избягват всички тези агенти на околната среда ,но доколко те могат до причинят необратими увреди на детския организъм?

В последно време има много младежи с този проблем.Родителите са притеснени,а това рефлектира и върху нас.Често ми задават въпроса,дали консумацията на месо от животни ,третирани с хормони с цел по-бърз растежи повече мускулна маса ,може да е причина за гинекомастия при момчетата и по- ранен пубертет при момичетата?

Да, околната среда се оказва все по-опасна за развиващия се детски организъм. Още от ембрионалното си развитие децата са подложени на т.нар. ендокринни дизраптори (хормонални прекъсвачи), които се поемат от организма с храната, с предметите на бита и влияят зле на ендокринната система. Много от пластмасите имитират и много от храните съдържат естрогени,. Съдържат ги пластмасовите бутилки, торовете, инсектицидите. С плодовете и зеленчуците, и с други храни, включително месото, те постъпват в човешкия организъм и нарушават хормоналния баланс.

Статията е много полезна, както всички други материали на автора!

Благодаря за удоволствието от представения материал!

А аз - за добрата оценка на колега, когото много уважавам и чието мнение ценя!