Публикация

От печата: Бум на белодробните болести у нас

От печата: Бум на белодробните болести у нас

150 хил. деца страдат от мръсния въздух


От печата: Бум на белодробните болести у насБум на белодробни заболявания има у нас. Те придобиват измеренията на социално значим проблем.

Това алармира пред БНТ проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия. Засегнатите от хронични белодробни болести са повече в големите градове заради силно замърсения въздух. Министерството на здравеопазването трябва да инициира цялостна програма за решаване на проблема, смята специалистът, цитиран в новия брой на в. „Монитор“.

Според проф. Костов проблемът с мръсния въздух е много сериозен. „Хроничните белодробни болести, които ние наричаме социално значими, техният „мръсен“ сезон е есенно-зимният. Не искам да споменавам баналните данни, че пет града в България бяха класирани в челните места на най-замърсените градове в Европа. В София е най-сериозна ситуацията. Проблемът е в това, че нищо особено не се прави този проблем да бъде преодолян“, заяви той.

По думите му, в България има близо милион души, които страдат директно от мръсния въздух. 150 хиляди са деца, като малко под 100 000 не се лекуват. 

Преценете колко огромен е проблемът. Мръсният въздух причинява на един здрав човек едно подмолно увреждане, предимно на тези, които са генетично предразположени за това. Мръсният въздух влияе най-много на хронично болните, най-много на тези, които имат генетично предразположение за развитие на хронична болест и най-много на пушачите, защото при тях е двойна вредата. Влагата в комплект с мръсния въздух е двоен увреждащ фактор, обясни проф. Костов.

Той смята, че е необходимо не само МЗ, но и Министерството на околната среда и водите да предприеме мерки за по-чист въздух на хората, четем още във всекидневника.

Коментари