Публикация

Клиниката по неонатология при Университетската болница в Плевен е първата в страната, в която е създадено отделение за кенгуру - грижи

Клиниката по неонатология при Университетската болница в Плевен е първата в страната, в която е създадено отделение за кенгуру - грижи

В него родителите ежедневно имат възможност да са близо до своите недоносени деца


Отбеляза се Деня на кенгуру - грижите. Факт е, че Плевенската университетска болница е първата в страната, в която още през 2006 г. е титулувана „Болница приятел на бебето“ от УНИЦЕФ. През 2004 г. отделението се премести във Втора Клинична база на УМБАЛ, а негов ръководител беше д-р Радосвета Росманова.  Изгради се отделение по съвременен европейски стандарт,  в което и до днес има  отделение за Кенгуру грижи, включващо 4 легла за майките, които имат желание да придружават своите болни или недоносени деца,и  да контактуват с тях по време на престоят им в него. След това през 2006г. заради това отделение бяхме отличени с приза на УНИЦЕФ – „Болница приятел на бебетата“, именно заради факта, че при нас децата се отглеждат на т.нар. децентрализиран принцип. Те са при майките, а когато има възможност и необходимост детето да се кърми то се кърми, така се промотира и естественото хранене от самото раждане на бебето.  Специално за кенгуру грижите – това е нещо, което е разработено и продължава и днес в Клиниката по неонатология. Много родители желаят това да се случва по този начин, но има и родители, които не желаят, защото има случаи, в които трудно приемат недоносено дете, особено, когато е екстремно незряло. С тази цел през 2012 г. ние сме първата болница и отделение в страната, която назначи и психолог. Фактически работата на психолога е да работи с родителите на недоносените деца, да ги подготви за срещата с тях и съответно за грижите около тях. За това въпреки,че днес е обявен Ден на отворени врати за кенгуру грижи - в Клиника по неонатология при УМБАЛ-Плевен, няма нужда те да се отварят, тъй като това е наше ежедневие. Родителите имат възможност да идват да се радват и грижат за децата си, като осъществяват контакт с тях.

Също така е факт, че се раждат все повече недоносени деца. През миналата година те са 150, въпреки, че раждаемостта видимо намалява- расте процентът на недоносените деца.  Недоносеността е фактор, а в Клиниката по неонатология в Университетската болница, се концентрира тежката патология на деца от Централна Северна България. Това с което разполагаме е гордост за нас, развиваме го, поддържаме го и се усъвършенстваме с времето.

 

Доц. д-р Виктория Атанасова, началник Клиника по неонатология при Акушеро - гинекологичен комплекс при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Коментари