Публикация

Напусна ни проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Благодарение на него в Панагюрище бе построена и работи модерната болница "Уни Хоспитал"


На 16 май 2017 г. ни напусна проф. д-р Лъчезар Цоцорков – почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. Председателят на Надзорния съвет на "Асарел Медет" е починал днес в Швейцария. Там почетният председател на Минно-геоложката камара се е лекувал от онкологично заболяване. 

Лъчезар Цоцорков е роден на 16 октомври 1945 г. в Панагюрище. Завършил е средното си образование в гимназия в града, а висше – в Техническия университет (Висшия машинно-електротехнически институт) в София със специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини”. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. 

Цоцорков бе начело на "Асарел-Медет", най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област, повече над 30 години. През 1986 г. става главен директор на Технологичния минно-обогатителен комплекс "Асарел-Медет". Неговата лична инициатива, професионализъм, организаторски качества и всеотдайност в работата са решаващи за успешното изграждане и пуска в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика "Асарел" на 6 декември 1989 г. 

Проф. Цоцорков е носител на най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина – първа степен", както и на приза „Мениджър на годината 2009". Той е и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. 

Като меценат многократно е удостояван с наградата „Златен век" от Министерството на културата. По негова идея и с неговото участие Панагюрското златно съкровище намери своя постоянен дом в града, в който бе открито.

Благодарение на него в Панагюрище бе построена и работи модерната болница "Уни Хоспитал". Инвестицията в изграждането и оборудването на лечебното заведение в Панагюрище възлиза на над 90 милиона лева. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 25 години и заради нея „Асарел-Медет”АД и „Асарел Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда  „Инвеститор на годината” за 2015 г. от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерство на икономиката за „Инвеститор Първи клас”.
През 2016 година бизнесменът получи специалната награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ! 

ЕКИПЪТ НА CREDOWEB.BG ПОДНАСЯ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО.

Коментари