Публикация

Храненето при туберкулоза


Диетата при болни от туберкулоза е насочена главно към повишаване на защитните сили на организма.

Лечебното хранене трябва да осигури веществата, необходими да компенсират повишения разпад на белтъчините и витамините, прекомерното изразходване на минералите в организма и възстановяването на обмяната на мазнините и въглехидратите.

Правилното хранене при туберкулоза трябва да е съобразено със следните особености:

- При страдащите от туберкулоза е забавен процесът на окисление в организма, което неминуемо води до недостатъчно усвояване на хранителните продукти. Ако в това време се прекали с яденето, може да се стигне до интоксикация. Затова, независимо че болните от туберкулоза се нуждаят от по-усилено хранене, калоричността на менюто не бива да превишава обичайната норма с една трета.

- Туберкулозата може да доведе до общо забавяне на обменните процеси в организма, което да доведе до затлъстяване. Затова болните, които са склонни към наднормено тегло, не бива да увеличават в никакъв случай калоричността на приеманата храна, когато туберкулозата е в ремисия.

- Възможно е болните да страдат от задържане на течности. В такива случаи е необходимо количеството на приеманата готварска сол да се намали до 6 г на ден.

Основни принципи на лечебното хранене:

- Всекидневна употреба на не по-малко от 100 г белтъчини, като не по-малко от половината трябва да бъдат животински – месо, извара, мляко, яйца, сирене.

- Намален прием на въглехидрати. Пределно допустимата норма, заедно с хляба, е 450 г.

- Не по-малко от 120 г мазнини дневно. Една трета от това количество трябва да е от растителен произход.

- Повишен прием на витамини: витамин А – 5 мг, С – 200 мг, В1 – до 5 мг.

- Течностите трябва да бъдат не повече от един литър на денонощие.

- Болните трябва да се хранят на 2,5 – 3 часа на малки порции.

Разрешени храни:
- Всички видове хляб.

- Колбаси с гарантирано добро качество.

- Всички млечни продукти.

- Масло. Лесноусвояеми мазнини, богати на витамин А.

- Яйца – не повече от две на ден.

- Нетлъсти месни продукти.

- Нетлъста риба.

- Хайвер, пастет от черен дроб.

- Овесени ядки.

-Плодове и зеленчуци.

Коментари