Публикация

От печата: Над 1100 души чакат за орган у нас

От печата: Над 1100 души чакат за орган у нас

„Св. Екатерина“ започва да прави трансплантации на бял дроб


От печата: Над 1100 души чакат за орган у нас671 души живеят втори живот у нас след трансплантация на орган от трупен донор за последните пет години. Това показват данните от регистъра на Агенцията по трансплантациите, пише в новия си брой в. „Монитор“.

За по-малко от половин година в страната са направени 43 присаждания на органи. „За по-малко от шест месеца това е много добра бройка. Това се дължи на факта, че имаме много добри лекари и добре работеща Агенция по трансплантациите“, коментира Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”, цитирана от изданието.

От публикацията става ясно, че през 2016 г. са извършени 111 трансплантации, като от тях от жив донор са само 12. Всички останали са от трупен донор от хора, изпаднали в мозъчна смърт, чиито близки са се съгласили те да послужат за продължаване на живота на тежко болен, поясняват от Агенцията по трансплантациите. През 2014 г. те са 143.
От регистъра става ясно, че най-силна година за донорството е била 2015-а, когато са направени 157 присаждания на органи. Най-слаба в това отношение е 2013 г., когато трансплантациите са едва 59.

За същото време 2784-ма души са декларирали, че не желаят органите им да бъдат трансплантирани на други след тяхната смърт. Това е станало със заверка на отказа им при личния лекар на предпоследната страница на здравноосигурителната им книжка или чрез нарочна декларация, заверена също от техния лекар. 

Само една обява за продажба на бъбрек има в интернет, отбелязва всекидневникът.
В същото време към момента нуждаещите се от трансплантация са 1123-ма. От тях за бъбрек чакат 1015, за черен дроб – 52-ма, за сърце – 33-ма, за бял дроб – 12, а за панкреас – 11.

Българска болница започва да прави белодробни трансплантации. Така ние ще бъдем единствената държава от Източна Европа и Балканите, които ще осъществяват такъв тип операции. Предвижда се те да се извършват в Университетската болница „Света Екатерина”, съобщава Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

Планираме белодробните трансплантации да започнат в края на 2017 година, като те ще се осъществяват по модела на тези, които се извършват в Университетската белодробна клиника във Виена, пояснява директорът на „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.
 
Подробности четете във в. „Монитор“.

Коментари