Публикация

МБАЛ-Карлово няма да се затваря, приеха спасителен план

МБАЛ-Карлово няма да се затваря, приеха спасителен план

Медицинските сестри, които са подали молби за напускане, остават на работа


Приеха спасителен план за болницата в КарловоМестната власт в Карлово и ръководството на общинската болница приеха оздравителен план за спасяване на здравното заведение. Според управителя на болницата медицинските сестри, които са подали молби за напускане, остават на работа. На среща при кмета на Карлово са набелязани и редица мерки за запазване на болницата, информира БНТ.

Местната власт ще внесе предложение в Националното сдружение на общините, с което ще поиска отпадане на бюджетните лимити и промени в медицинските стандарти за всички общински болници.

За едно отделение по анестезиология се изискват четирима лекари със специалности. Дали тези лекари са добри и какъв продукт произвеждат - не е важно. Важно е да има четирима лекари със специалности. С тези медицински стандарти малките болници, каквито са общинските, умишлено се водят към фалит“, заяви пред камерите на националната телевизия Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

В предложението ще бъде включено и искане за дофинансиране на общинските болници чрез отпускане на целеви средства от държавата към общините.

Всяка година според територията и населението, което обслужва една болница, вие трябва да преведете пари за капиталови разходи. Това е за поддръжка на сграден фонд и апаратура и за издръжка на болницата - това е най-скъпата част, храна и режийни разходи“, допълни Емил Кабаиванов.

Ако болницата в Карлово не бъде запазена, пациентите ще трябва да пътуват до Пловдив, за да получат лекарска помощ. Хората не крият, че тази възможност ги тревожи.

Управителят на болницата посочи, че няма да допусне да бъдат закрити неврологията и вътрешното отделение. Но за да бъдат изпълнени исканията на медицинските сестри за по-високи заплати, е необходимо лечебното заведение да получи от държавата около 100 хил. лв. от надлимитна дейност, както и 33 хил. лв. от здравната каса за системата с пръстовия отпечатък.

Коментари