Публикация

„Пирогов“ в стачна готовност

„Пирогов“ в стачна готовност

Недоволство заради орязаните бюджети


„Пирогов“ в стачна готовностАко не се направят корекции в бюджета на НЗОК, лекарите и сестрите от най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ ще излязат на протест. 

Това пише в новия си брой в. „Труд“, като уточнява, че лечебното заведение изнемогва финансово заради лимитите на здравната каса.

От април бюджетът на болницата е орязан с 300 хил. лв. месечно в сравнение с миналата година. В тези средства е включен и буферът от 3%, който касата обясни на лечебните заведения, че имат. Болницата вече изпитва затруднение да плаща заплатите на персонала, затова лекари и сестри са готови да протестират, ако нищо не се промени, отбелязва изданието.

То припомня, че преди дни от парламентарната здравна комисия заявиха, че бюджетите на лечебните заведения ще бъдат сред първите задачи, на които ще се търси решение.

Миналата седмица директори на болници от цялата страна се събраха в НЗОК във връзка с недостига на средства в болничната помощ. Парите се оказват орязани дори с буфера от 3%, който могат да ползват всеки месец. Причините за това са различни - лошата база за изчисление на тазгодишните бюджети, появата на нови дейности за финансиране, както и постоянният ръст на разходите за онкология, допълва всекидневникът.

Коментари