Публикация

Отпада лимитът за финансиране на инвитро процедурите

Отпада лимитът за финансиране на инвитро процедурите

Лекарите ще преценяват всеки случай индивидуално и ще предлагат колко броя процедури да бъдат приложени на пациентките


Отпада лимитът за финансиране на инвитро процедуритеПравителството ще финансира неограничен брой инвитро процедури. 
Това обяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс за всички необходими процедури. Лекарските екипи обаче ще преценяват всеки случай индивидуално и ще предлагат колко броя процедури да бъдат приложени на пациентките.

Държавата е осигурила 12 млн. лв. за 2016 г. за политики в областта на асистираната репродукция“, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Това, което предложихме на правителството, е Фондът за инвитро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към институцията, ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца, каза д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист по асистирана репродукция.

Експертите предложили на кабинета да се финансират по 4 опита, а не както досега - 3. Така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж.

По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура”, коментира д-р Георги Стаменов.

Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания. „Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности“, отбеляза специалистът.

Коментари