Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес
Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес
Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес
УМБАЛ Бургас АД
УМБАЛ Бургас АД
Лечебно заведение
Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес

Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес

За първи път в историята на бургаската ортопедия лекари от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен специализиран форум. Отделението по ортопедия участва с научно съобщение в конференция с международно участие, организирана от Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена.

За първи път в историята на бургаската ортопедия лекари от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен специализиран форум. Отделението по ортопедия участва с научно съобщение в конференция с международно участие, организирана от Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена. Конференцията на тема „Заболявания и травми на ходилото и глезена“ се проведе в края на м. април т.г. и събра близо 100 тясно профилирани специалисти-ортопеди.

Докладът на ортопедите на УМБАЛ Бургас представя съвременната практика на отделението при патологията на Ахилесовото сухожилие. Ахилесовото сухожилие е най-мощното сухожилие в човешкото тяло, способно да издържи натоварване близо 400 кг, но то се травмира много често, посочи д-р Стоян Христов, който изнесе доклада. Д-р Христов е един от специалистите в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас, който е практикувал в няколко болници в чужбина и се стреми да прилага в Бургас иновативни и нетравматични методики на лечение. Името му е известно най-вече на родителите на малки деца, защото интересите и практиката му са свързани и с детската ортопедия.

Докладът обобщава случаите на пациенти с патология на Ахилесовото сухожилие, лекувани (оперативно и неоперативно) в отделението – 115 души за седемгодишен период . Те се делят на два типа – с дегенеративни промени (настъпващи с възрастта или спецификата на живот) и с травми. „Най-важното при тези заболявания е правилната преценка на специалиста. Световната тенденция в съвременното лечение е да се използват медикаменти с локално приложение, които се поставят директно между сухожилието и неговата обвивка, премахват болката и връщат движенията, както и миниинвазивни техники, които успешно прилагаме и при нас“, обяснява д-р Христов.

Проблеми с Ахилесовото сухожилие най-често възникват при мъжете, при спортисти, бивши спортисти или т.нар. неделни спортисти, които се натоварват интензивно веднъж в седмицата, без загрявка. Средната възраст на пациентите е 37-43 г. – т.е. това са млади хора в работоспособна възраст, които не могат да си позволят дълги болнични и отсъствие от работа.

Травмите на стъпалото и глезена са само малка част от дейностите, извършвани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Тук годишно се правят над 1200 операции, като голяма част са планови и са в сферата както на коригиращи дегенеративните последствия на крайниците, така и на ендопротезирането – най-вече подмяна на тазобедрени и коленни стави. Статистиката поставя Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас на първо място в Югоизточна България по брой операции и преминали пациенти.

 

Мнения