Публикация

Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес

Ортопеди от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен конгрес

За първи път в историята на бургаската ортопедия лекари от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен специализиран форум. Отделението по ортопедия участва с научно съобщение в конференция с международно участие, организирана от Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена.


За първи път в историята на бургаската ортопедия лекари от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен специализиран форум. Отделението по ортопедия участва с научно съобщение в конференция с международно участие, организирана от Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена. Конференцията на тема „Заболявания и травми на ходилото и глезена“ се проведе в края на м. април т.г. и събра близо 100 тясно профилирани специалисти-ортопеди.

Докладът на ортопедите на УМБАЛ Бургас представя съвременната практика на отделението при патологията на Ахилесовото сухожилие. Ахилесовото сухожилие е най-мощното сухожилие в човешкото тяло, способно да издържи натоварване близо 400 кг, но то се травмира много често, посочи д-р Стоян Христов, който изнесе доклада. Д-р Христов е един от специалистите в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас, който е практикувал в няколко болници в чужбина и се стреми да прилага в Бургас иновативни и нетравматични методики на лечение. Името му е известно най-вече на родителите на малки деца, защото интересите и практиката му са свързани и с детската ортопедия.

Докладът обобщава случаите на пациенти с патология на Ахилесовото сухожилие, лекувани (оперативно и неоперативно) в отделението – 115 души за седемгодишен период . Те се делят на два типа – с дегенеративни промени (настъпващи с възрастта или спецификата на живот) и с травми. „Най-важното при тези заболявания е правилната преценка на специалиста. Световната тенденция в съвременното лечение е да се използват медикаменти с локално приложение, които се поставят директно между сухожилието и неговата обвивка, премахват болката и връщат движенията, както и миниинвазивни техники, които успешно прилагаме и при нас“, обяснява д-р Христов.

Проблеми с Ахилесовото сухожилие най-често възникват при мъжете, при спортисти, бивши спортисти или т.нар. неделни спортисти, които се натоварват интензивно веднъж в седмицата, без загрявка. Средната възраст на пациентите е 37-43 г. – т.е. това са млади хора в работоспособна възраст, които не могат да си позволят дълги болнични и отсъствие от работа.

Травмите на стъпалото и глезена са само малка част от дейностите, извършвани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Тук годишно се правят над 1200 операции, като голяма част са планови и са в сферата както на коригиращи дегенеративните последствия на крайниците, така и на ендопротезирането – най-вече подмяна на тазобедрени и коленни стави. Статистиката поставя Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас на първо място в Югоизточна България по брой операции и преминали пациенти.

 

" }-->

Коментари