Публикация

Доц. Евг. Генев: Обществото трябва да осъзнае важността на ваксинирането


Доц. Евгений Генев е председател на Българската педиатрична асоциация и на новосформираното Българско сдружение по ваксинопрофилактика.

Доц. Генев пред health. bg - за нуждата от подобна организация и нейните цели:

Доц. Генев, през последните години отново се заговори за епидемии от забравени заболявания. Продължава и дискусията „за” и „против” ваксините. Като че ли  Българското сдружение по ваксинопрофилактика се появи в най-подходящия момент?
Разбира се, моментът е много подходящ и е нужно да напомним за важни и съществени неща, свързани с профилактиката на здравето ни.

Съществуването на човечеството е съпровождано с непрекъснати епидемии от заразни заболявания, които в миналото са унищожавали твърде големи групи от хора.

Благодарение обаче именно на ваксинопрофилактиката, чийто създател е Едуард Дженер, който през 1796 г. с разработването на ваксината срещу едрата шарка слага началото й – човечеството  започва постепенно да се бори с тези заболявания, за да постигне на този етап огромни успехи в предпазването на индивида и оттам на обществото от зарази.

А някои от тях, които на пръв поглед изглеждат невинни, каквото е морбилито, могат да създадат огромни проблеми. Виждате у нас каква епидемия са разрази и вече има над 15 смъртни случая, нещо, което преди години беше нечувано.

Така че идеята на нашето сдружение е именно като убедени привърженици на ваксинопрофилактиката да се борим срещу редица стари, но и редица нови заболявания, които ни връхлитат непрекъснато.

Знаете, имахме птичи грип, свински грип, няма да се учудим, ако догодина се появи  конски грип или нещо друго - сега пък страната е пламнала от морбили. Миналата година във Франция, а и у нас, имаше и епидемия от заушка, която бързо се ограничи след като се проведе имунизация на рисковите групи хора.

Така че ваксините си имат своето място като един сериозен елемент на профилактика  на болестите въобще. И точно в тази област трябва да работим ние специалистите.

Трябва да помагаме на държавните структури при решаването на тези проблеми, да разясняваме на обществото важността на ваксинирането. Поставили сме си за цел да подобрим нашия имунизационнен календар, да го приведем в съответствие с последните европейски и световни практики. Да се въведат нови, много по-пречистени, по-ефикасни ваксини, с по-малко странични ефекти.

Непрекъснато говорим, че профилактиката струва многократно по-евтино на обществото, отколкото лечението на дадена болест, а в същото време през последните години точно профилактиката беше занижена.
През последните години с тъй наречената здравната реформа  провалихме, първо, профилактиката като цяло, второ, занижихме много изискванията.

Много от нещата, които по-рано се провеждаха, включително и едно по-масово обхващане на децата с профилактични имунизации, отидоха, грубо казано, „на кино” и затова сега сърбаме попарата на едно морбили, което никога по-рано не е било такъв проблем. Вината тук е на здравното министерство и на всички управляващи през последните 20 години.

Епидемията от морбили тръгна обаче от ромските квартали. Разболяват се деца, които не са били имунизирани. Сред родителите им е и най-големият отпор за поставяне на имунизации.
Тук трябва да се работи. Трябва политика, трябва да се обяснява на тези родители защо е важно детето да е имунизирано. Необходим е и контрол и следене дали стриктно се поставят ваксините.

Трябва ангажираност на личните лекари, специалистите от РИОКОЗ и всички останали – на цялото общество. Трябва информацията да стига до тези семейства.

Информацията обаче често е точно обратната. В интернет например има много призиви да не се ваксинираме?
През последните години едни модерни влияния и писания по интернет срещу имунизациите също допринесоха за сегашната ситуация. В различни сайтове се тиражира информацията, че ваксинацията е повече  вредно средство.

Това са абсурдни  неща и ние специалистите ще се борим точно срещу тези грешни твърдения , които много често са и подвеждащи. С колегите аргументирано ще се борим, като ще  обясняваме защо ваксините са необходими както за отделния човек, така и за обществото като цяло, за да се предпази от такива епидемични взривове, които струват много пари на държавата.

 Ще трябва всички да се убедим, че инвестирането в  профилактиката е наистина многократно много по-евтино и ефикасно. Това в крайна сметка е отговорност за здравето ни.

Какви лекари и специалисти се включиха в новото сдружение?
Засега сме пет души - инициатори и основатели. На първо място бих поставил такава национално и международно известна фигура в областта на имунологията какъвто е  акад. Богдан Петрунов от Института по заразни и паразитни болести. Моя милост - като председател на асоциацията по педиатрия, защото знаете, че огромната част от профилактичните имунизации се провеждат в детската възраст и ние сме пряко ангажирани с тази дейност.

Д-р Любомир Киров, който е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, където практически се извършва имунизацията на терен, както се казва, д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение в Инфекциозната болница в София, и доц. Пенка Переновска, началник на клиниката по детски болести в Александровската болница в София.

Но ние смятаме да разширим сдружението разумно, без да увеличаваме прекалено много броя на хората, с които ще си сътрудничим , в решаването на всички тези проблеми, за които говорихме. Това всъщност ни предстои.

Коментари