Публикация

Жените са застрашени от сърдечна недостатъчност, ако не са раждали или при ранна менопауза

Жените са застрашени от сърдечна недостатъчност, ако не са раждали или при ранна менопауза

По-краткият репродуктивен период се свързва с увеличение на риска от сърдечна недостатъчност, установи изследване в САЩ


Противно на общоприетото схващане, сърдечните заболявания не са само „мъжки“ проблем – състоянието е водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените.  Ново изследване в САЩ си постави за цел да проучи връзката между това дали жената е станала майка и рисковете от сърдечносъдово заболяване, съобщава изданието Medical News Today.

Предишни изследвания вече са проучвали тази връзка. Някои показват връзката между възрастта, на която жената е родила, и различни форми на сърдечносъдово заболяване от аритмия до сърдечна недостатъчност.  

По време на бременността женските полови хормони като прогестерон, естроген и кортизол може да се увеличат до 100 пъти спрямо нормалните си нива. Изследователите смятат, че скокът на тези хормони може да повлияе на риска да се развие сърдечна болест както пряко, така и косвено – чрез метаболитни промени.  Други изследвания пък посочват, че жените, при които настъпва преждевременна менопауза,  може също да са в повишен риск да развият сърдечносъдово заболяване.

Новото изследване, резултатите от което бяха публикувани в Journal of the American College of Cardiology, дава още доказателства в подкрепа на тази връзка, като изследователите откриват връзка между началото на преждевременната менопауза и риска от сърдечно заболяване. 

Екипът изследвал данните за 28 516 жени след менопауза, които нямали сърдечносъдово заболяване. Те били включени в Инициатива за женско здраве, като били клинично проследени в продължение на 13,1 години. През този период 5,2% от жените получили сърдечна недостатъчност и били приети в болница.

Изследователите анализирали връзката между общия брой живи раждания, възрастта на жените при първата бременност, както и цялата продължителност на периода на фертилитет при тях – от началото на първата менструация до началото на менопаузата.

Като цяло, по-краткият репродуктивен  период е свързан с повишен риск от сърдечносъдово заболяване. Той е свързан и с настъпването на менопаузата на по-млада възраст. Взаимовръзката е по-ясно изразена при жени, при които менопаузата настъпва по естествен, а не по оперативен път.  

По-краткият репродуктивен период се свързва с увеличение на риска от сърдечна недостатъчност, установи изследване в САЩ

„Откритието, че по-краткият репродуктивен период се свързва с малко увеличение на риска от сърдечна недостатъчност, може да се дължи на увеличения риск от коронарно сърдечно заболяване, което съпътства преждевременната менопауза. Тези изводи изискват продължаващ анализ на потенциалните кардиозащитни механизми, които действат под влиянието на половите хормони в женския организъм“, коментира д-р Ниша Парих, преподавател в Училището по медицина към Университета на Калифорния – Сан Франциско, и един от водещите учени в изследването.

В допълнение, изследването установява, че жени, които никога не са раждали, са в повишен риск от диастолна сърдечна недостатъчност. Този вид сърдечна недостатъчност се получава, когато лявата камера на сърцето се стяга и не може да се отпусне повече по нормалния начин. Това пречи на сърцето да приема кръвта, от която се нуждае, между ударите.

Данните показват, че тази връзка няма нищо общо с безплодието, пишат авторите. Нещо повече, фактът, че една жена може да има повече деца, няма отношение към риска от сърдечна недостатъчност.

Като цяло, изследването поставя интересни въпроси за кардиометаболитните резултати от въздействието на половите хормони върху продължителността на живота на жената. Има и още много неразгледани въпроси, като например механизмите, по които естрогенът защитава сърцето, коментира д-р Нандита Скот от Програмата за здраве на женското сърце към Общата болница на Масачусетс, Бостън, в предговор към изследването. 

Коментари