Публикация

Касата отпуснала 20% по-малко направления за месеца

Касата отпуснала 20% по-малко направления за месеца

Според д-р Галинка Павлова пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания


Касата отпуснала 20% по-малко направления за месецаНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отпуснала този месец около 20% по-малко направления на личните лекари.

Това съобщи д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, пред БНР.

Според нея това намаление ще се отрази най-вече на пациентите. Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в НЗОК.

За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени приблизително с около 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите. Те няма да могат да направят профилактични прегледи и изследвания. Когато имат някакъв здравословен проблем, те няма да могат да бъдат консултирани от специалист“, отбеляза д-р Павлова.

По-важното е не че не достигат и са намалени регулативните стандарти, по-важно е да кажем, че пари има, че БЛС е договорил тези суми и те са в касата. Интересно е защо НЗОК икономисва тези средства. Това е престъпно, защото се икономисва от здравето.

Икономията, която касата е реализирала в извънболничната помощ при общопрактикуващите лекари и специалистите, е точно тази сума, която трябва, за да се покрият трите процента, които сме договорили за увеличаване на дейност в болничната помощ“, подчерта заместник-председателят на Българския лекарски съюз.

Д-р Павлова каза, че парите, които БЛС е договорил, за да има спокойствие в системата, чиновниците от НЗОК се опитват да ги преразпределят -  спестявайки от извънболничната, да ги насочат към болничната, а сумите от болничната - да отидат за лекарства.

Ние, подписвайки Националния рамков договор, сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано. На практика парите, които са договорени за извънболничната помощ, не се дават. Парите, които са договорени за болничната помощ, за изследвания - не се дават“, допълни д-р Галинка Павлова.

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви в ефира на националното радио, че ако има сигнали за нарушения от страна на НЗОК, ще се предприемат съответните мерки.

По думите й решение на този проблем трябва да се намери, защото болничната помощ не бива да бъде поставяна в условията на дефицит.

Ние знаем каква бюджетна рамка сме предприели за 2017 г. и в тази бюджетна рамка имаше 222 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания. За нас наистина е учудващо как на петия месец от бюджетната година се оказва, че имаме дефицити.

Трябва всеки здравноосигурен гражданин да знае, че ще получи този обем медицинска помощ, който е разписан в основния пакет. Лекарите и работещите в системата трябва да бъдат спокойни, че техните усилия и труд ще бъдат възнаградени. От друга страна, ще трябва да изясним дали наистина има дефицит на нормативни правила, по които Надзорният съвет управлява нашите пари за здраве. Революционните действия в сектор „Здравеопазване“ никога не водят до добри решения“, каза д-р Дариткова.

Очаква се днес управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов да обясни пред здравната комисия как се изпълнява бюджетът на касата.

През последните седмици болници от цяла България се оплакаха от орязани бюджети.

Коментари