Публикация

Д-р Дариткова: Когато се чува мнението на лекарите и пациентите, се правят добрите реформи

Информационна система е важна стъпка към по-доброто структуриране на здравната система


Д-р Дариткова: Когато се чува мнението на лекарите и пациентите, се правят добрите реформиПроблемите в здравеопазването са 50% финансови и 50% - организационни. 
Това заявява д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента, в интервю за в. „Стандарт“.

Това, което не е достигало досега, е политическа воля и експертно-административен капацитет. И липса на диалог, защото е много важно, когато се правят промени в сектора, да се слушат всички, които работят в него, и които го ползват. Когато се чува мнението на лекарите и пациентите, се правят добрите реформи“, отбелязва д-р Дариткова.

Преди дни тя беше избрана да оглави здравната комисия за трети път. За днес е планирано изслушване на Надзорния съвет на НЗОК.

 „Въпреки заявките на служебния министър, че за първото тримесечие сметките са добре, в момента има лечебни заведения за болнична помощ, които сигнализират за драстично орязани бюджетни рамки. На заседанието на комисията днес ще получим информация за изпълнението на бюджета на здравната каса по пера: за лекарства и болнична помощ.

Ще се опитаме да анализираме правилата на Надзорния съвет за разпределяне на прогнозните бюджети на болниците и да разберем защо се е стигнало до намалението, за което ни сигнализират много от управителите. Трябва да се гарантира спокойно функциониране на системата за болнична помощ, защото приетият от парламента бюджет за 2017 г. позволява покриването на същия и по-голям обем дейности“, коментира д-р Дариткова.

Според нея въвеждането на информационна система е важна стъпка към по-доброто структуриране на здравната система. 

Така ще се даде възможност за адекватен информационен обем, за административно облекчаване на практикуващите лекари, за повече внимание за пациентите. В същото време системата ще стане по-прозрачна и ще може по-лесно да се наблюдава и контролира. Защото може да се обективизира присъствието на пациента, дейностите, които се извършват, движението на разходите във всички нива в системата на здравеопазване. 

Затова смятаме, че трябва да се върви структурирано, поетапно с изграждането на информационната система и въвеждането на електронно направление, електронна рецепта, пациентско досие, т.е. всички описани етапи“, изтъква председателят на здравната комисия в Народното събрание.

По думите й информационната система може да бъде полезна и „при наблюдението на движението на медикаментите, което има отношение към паралелната търговия“. Според д-р Дариткова обаче е необходимо да се направи и съответната нормативна промяна, която да гарантира, че няма да се стигне до дефицит на животоспасяващи лекарства.

Попитана какво хубаво в здравеопазването може да се очаква до края на мандата, тя отговаря така: 

Ако за тези 4 години успеем да изградим единната националната здравна информационна система и на тази база поставим основите на преструктурирането на начините, по които се финансира и оказва болничната помощ, а също така въведем възможности за повече профилактика, наистина ще сме успели в края на мандата“.

Цялото интервю с д-р Дариткова четете в днешния брой на в. „Стандарт“.

Коментари