Публикация

Диета без глутен не предпазва от сърдечни болести

Диета без глутен не предпазва от сърдечни болести

Не трябва хора без цьолиакия да избягват глутена, казват специалистите


Консумацията на глутен не е свързана с риск от коронарна болест на сърцето, според резултатите от две проучвания, събирали информация в течение на много време (т.нар. кохортни изследвания), съобщава MedPageToday.

Резултатите от проучването са публикувани в рецензираното списание BMJ

За хората, които не нямат истинска глутенова алергия или чувствителност, избягването на глутена може да доведе до намаляване на потреблението на пълнозърнести храни, които всъщност са полезни за сърдечно-съдовата система, съобщи д-р Андрю Т. Чан (Andrew T. Chan) от Масачузетската болница и Харвардското медицинско училище.

"През последните години някои компании за храни и книги за диети лансират идеята, че глутенът е вреден и ограничаването на глутена може да донесе ползи за здравето. Нашите данни показват, че това не е така и всъщност, може да са свързани с увреждане, тъй като ниският прием на глутен често се свързва с нисък прием на пълнозърнести храни, който пък е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания ", разказва Чан.

"Това е още един фактор защо безглутеновата диета не се препоръчва, освен ако имате цьолиакия или определени симптоми, свързани с приема на глутен (пшенична алергия или глутенова чувствителност)", добавя съавторът Питър Грийн (Peter H.R. Green) от Центъра за заболявания на коремната кухина в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Други потенциални недостатъци на безглутеновата диета е липсата на фибри и недостиг на витамини, отбеляза Грийн.

Чан и колегите му изследват 64714 жени в проучване на здравето на медицинските сестри (Nurses' Health Study) и 45303 мъже от проучване Health Professionals Follow-up Study, и двете групи без анамнеза за коронарна болест на сърцето.

Всички участници попълват въпросник от 131 точки за начина на храненето си през 1986 г., което се актуализира на всеки 4 години до 2010 г. Пациентите са проследени до развитието на коронарна болест на сърцето, смърт или до края на последяването през 2012 година.

Изследователите анализират полученото количество на консумирания глутен на базата на съдържанието му в пшеница, ръж, ечемик и след това разделят кохортните участници на пет групи според потреблението на глутен на ден.

Средната дневна оценка на приема на глутен в началото бе 7.5 грама (стандартно отклонение 1.4) при жените и 10.0 г (2.0) при мъжете в групата с най-високо потребление на глутен и 2,6 грама (0.6) при жените и 3,3 г (0,8) при мъжете в групата с най-ниска консумация на глутен. До 2010 грама приемът на глутен е 7,9 (2,4), 9,2 (2,8), 3,1 (1,2) и 3.7 (1.3), съответно.

Чан и колегите са установили, че 2431 жени и 4098 мъже са получили коронарна болест на сърцето през 26-те години от периода на проследяване. Инфаркт на миокарда с фатален край се случва на 2286 участника (540 жени и 1746 мъже), а нефатален инфаркт на миокарда получават 4,243 участника (1891 жени и 2,352 мъже).

При сравнение на участниците в групата с най-нисък прием на глутен честотата на коронарните сърдечни заболявания е 352 на 100 000 човекогодини, а тези в групата с най-висок прием - 277 събития на 100 000 човекогодини - със 75 по-малко случаи на коронарно сърдечно заболяване.

Изследователите заключават, че безглутенови диети не следва да се препоръчват за превенция на коронарна болест на сърцето.

"Лекари и специалисти по хранене трябва да консултират пациентите си, че ограничаването на глутена не е полезно за здравето на сърцето и не трябва да се смята за алтернатива на балансираната диета с високо съдържание на пълнозърнести храни", коментира Чан.


Резултатите на горното изследване идват на фона на една трагедия, която се случи скоро в Белгия: седеммесечно бебе почина в заради безглутенова диета с биохрани. Кърмачето тежало малко над 4 кг - тегло, което новородените обичайно достигат на около едномесечна възраст.

Въпреки предупрежденията на лекари, родителите решават да хранят сина си с мляко от киноа след отбиването му. Родителите не желаели да използват традиционното краве мляко, адаптирано за бебета. Сами поставили на детето диагноза лактозна непоносимост и алергия към глутен.

В резултат малкият Лукас не наддавал на тегло и на седеммесечна възраст тежал наполовина на обичайното.

Преди да почине, детето дишало трудно, но родителите не потърсили медицинска помощ. Аутопсията показала, че момченцето е било силно дехидратирано, а стомахът му - абсолютно празен. Заключението е, че е починало от глад.

Source: Nauka.offnews

" }-->

Коментари