Публикация

В МБАЛ „Централ Хоспитал“ разкриха втория Център за Множествена склероза в Южна България

Световният МС ден тази година ще бъде отбелязан на 31 май


МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив посреща Световния МС ден, който се отбелязва всяка последна сряда на месец май и тази година това е 31 май 2017 г., с подарък за пациентите - нов Център за диагностика и лечение на Множествена склероза /МС/.

Той е разкрит към неврологичното отделение, заяви началникът д-р Радослав Мавров. Според него това е изключително важна придобивка за страдащите от прогресиращото хронично заболяване, защото дава още една възможност на пациентите от Южна България да се лекуват и да имат достъп до терапия, която се реимбурсира на 100% от здравната каса /НЗОК/.

Досега в Пловдив имаше само един център, който беше крайно недостатъчен. Болните са много и има огромна нужда от втори, за да им се спестят редица затруднения - дългото чакане, понякога седмици и месеци, а често и ходене до София.  Трябва да отбележим, че качеството на живот на тези хора зависи в голяма степен от специализираните лечебни звена – тук те се диагностицират, определя се терапията им, провеждат се консултации, проследява се лечението, отпускат им се лекарствата.

Вторият център за Южна България е разкрит в МБАЛ „Централ Хоспитал“, тъй като  лечебното заведение има необходимия капацитет – подготвен медицински екип, който познава и може да лекува МС, разполага с добра диагностична апаратура, като от огромно значение е наличието на ядрено-магнитен резонанс, който е основно средство за диагностиката и за проследяване на болестта. Практиката е такива центрове обикновено да се разкриват към университетските болници, но по изключение бе създаден и тук, тъй като част от екипа е утвърденият невролог доц. д-р Георги Гозманов .

Множествената склероза е относително разпространено и макар да не е от най-масовите – боледуват от 2 до 150 болни на 100 000 души, по-неприятното е, че засяга и инвалидизира млади хора - най-често между 20 и 40 г. Засяга повече жените и има прогресиращ ход. Важно е да бъде открито навреме, тъй като терапията намалява негативните последици значително и позволява за дълъг период от време на болните да запазят своята работоспособност и да изпълняват всекидневните си ангажименти.

Д-р Мавров посочи, че симптоми на МС могат да бъдат различни, но при слабост в краката, пристъпи на нарушена координация, която не отзвучава при стандартно лечение, трябва да се потърси консултация с невролог, който ще насочи болния към Център за МС.

Световният МС ден е посветен на рехабилитацията – психологическа и физикална за хората с това заболяване.

 

Коментари