Публикация

Близо 50% от случаите на рак на дебелото черво се откриват късно


У нас годишно се откриват 4000 нови случая на рак на дебелото или правото черво - това е близо два пъти повече, отколкото преди 30 години. В Европа това е вторият най-често срещан злокачествен тумор. Това съобщи доц. Галина Куртева от Националната онкологична болница.

"Пациентите с открито в напреднал стадий заболяване, което не се лекува, са със средна преживяемост около 6 месеца. За съжаление, около 47% от случаите се откриват, когато ракът вече се е разпространил в други органи или системи в организма.


Заболяването засяга предимно хора на възраст между 50 и 69 години.
Сред рисковите фактори са начинът на хранене, висококалоричната храна и затлъстяването, повишена консумация на червено месо, на наситени мазнини, употреба на алкохол, пушене, обездвижване.

Въпреки значението на фамилните фактори и на възпалителни процеси заболяването възниква основно спорадично – т.е. без ясно определена причина", подчерта доц. Куртева.

През последните години, благодарение на фундаменталните открития в областта на онкологията, туморните клетки вече се проучват на молекулярно ниво. Разработването на т.нар. прицелни лекарства дава надеждата, че ракът от убиец ще се превърне в хронично, а след това и в напълно излечимо заболяване.

"Бъдещето в онкологията е на уникалните специфични мишени върху раковите клетки и индивидуализираното лечение", каза доц. Куртева.

 

Коментари