Публикация

От печата: И последната реформа на Москов падна в съда

От печата: И последната реформа на Москов падна в съда

Над 2400 са излишните легла за активно лечение според отменената на първа инстанция Национална здравна карта


От печата: И последната реформа на Москов падна в съдаЕдна от най-големите промени, прокарани от бившия здравен министър Петър Москов, също беше отменена от съда. Националната здравна карта беше и последният по-съществен нормативен акт, издаден по времето на ексминистъра, който досега беше оцелял, пише в новия си брой в. „Сега“.

Tричленен състав на Върховния административен съд реши да обяви за нищожно постановлението на Министерския съвет от март миналата година, което утвърждава националната здравна карта.

Изданието коментира, че сценарият и при този нормативен акт е същият, както и при останалите, издадени от здравното министерство по времето на д-р Москов. Той също е обжалван от Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници и обявен за нищожен заради формален пропуск. Жалбоподателите смятат, че националната здравна карта е административен акт и като такъв, трябва да бъде публикуван в „Държавен вестник“, но това не е станало. Съдът приема мотивите им и отменя постановлението на Министерския съвет.

В здравната карта са описани потребностите от медицински услуги във всяка област в страната, както и наличните такива - в извънболничната и болничната помощ. Според отменения акт у нас излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. 

Картата е регламентирана с промени в Закона за лечебните заведения. Те остават в сила и гласят, че картата е задължителна за здравната каса при сключването на договорите с болниците. Там, където има излишък от определени легла, НЗОК може да избира кои болници да финансира, а не всички. И миналата година, и тази касата избра най-безболезнения вариант и не отказа изцяло договори с болници на места с пренасищане, а намали броя на леглата, които финансира във всички болници. Освен това в съда падна и наредбата с критериите, по които касата избира болниците за договор. 

Всекидневникът отбелязва ще, че решението на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав и вероятно МЗ и МС ще го направят. Докато няма окончателно решение на съда, от здравната каса не коментират какво би станало, ако няма действаща здравна карта. Според юристи болниците, които не са сключили договор с касата заради ограниченията в картата, ще могат да заведат дела за претърпени вреди. 

Коментари