Публикация

КОЦ-Велико Търново със сериозни финансови проблеми

Четири от медицинските дружества на общината с положителен резултат за тримесечието


КОЦ-Велико Търново със сериозни финансови проблемиЗадълженията на Комплексния онкологичен център във Велико Търново са в размер на 2 791 000 лева. В същото време лечебното заведение чака 809 000 лева от здравната каса, пише в. „Труд“.

Управителят на здравното заведение д-р Мария Рачева ще внесе за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет декларация за прецизиране на лекарствената политика в онкологията.

Според д-р Рачева новите правила, подписани с Националния рамков договор за 2017 г., ще затруднят лечебния процес и ще доведат до нови задължения на здравното заведение. За тримесечието на тази година бившият онкодиспансер има негативен резултат от 15 хиляди лева при обем от 2 милиона и 4 хиляди лева.

Той е текущ и не е определящ за годината, обясниха специалисти на заседание на постоянната комисия по здравни и социални дейности към Великотърновския общински съвет, цитирани от изданието.

С положителен резултат от по 3 хиляди лева за тримесечието са бившият спортен диспансер и центърът за кожно-венерически заболявания. Специализираната белодробна болница е с положителен резултат от 15 хиляди лева. Задълженията й в момента са 706 000 лева, а очакваните от здравната каса средства – 63 000 лева. Центърът за психично здраве за същия период е с положителен резултат от 33 хиляди лева.

Печалбите на всички медицински дружества без белодробната болница ще отидат за капиталови разходи. Бившият тубдиспансер ще ги ползва за погасяване на задълженията си. Всички лечебни заведения, собственост на Община Велико Търново, са подписали договорите си с РЗОК. До момента това не е направил Комплексният онкологичен център. Преминалите общо болни за тримесечието са 2422, а работещите в петте дружества са 338, допълва всекидневникът.

Коментари