Публикация

Отстраняването на съсирек при инсулт е ефективно в първите 6 часа (Видео)

Отстраняването на съсирек при инсулт е ефективно в първите 6 часа (Видео)

Ако скенерът покаже, че има потенциал, процедурата може да бъде направена и по-късно, установи ново проучване


Терапията с отстраняване на съсирек от кръвоносен съд е ефективна при пациенти, когато е направена от 6 до 24 часа след инсулт, установи ново проучване в САЩ. Процедурата е известна още като ендоваскуларно лечение, при което се отстранява кръвен съсирек от мозъка на човека.  

Изследването се ръководи от Тюдор Джовин, професор по неврология и неврохирургия в Университета на Питсбърг, САЩ.

Данните от изследването бяха представени на 16 май 2017 г. в Прага по време на среща на Европейската организация за инсултите, съобщи изданието Science World Report. 

Данните показват, че дори ако терапията с премахване на съсирека се приложи на пациента извън този времеви прозорец, значително ще бъдат ограничени шансовете за инвалидизация. От друга страна, това означава, че все пак е необходимо пациентът да бъде закаран в болница възможно най-скоро след инсулта,  обяснява д-р Джовин.

Ако скенерът покаже, че има потенциал, процедурата може да бъде направена и по-късно, установи ново проучване

Изследователите установили, че 49% от пациентите в проучването получили ендоваскуларна терапия след стандартния краен срок за процедурата. При тях имало функциониране на мозъка 90 дни след терапията в сравнение със само 13% от пациентите в контролната група. Изследователите също така не открили разлика в смъртността при пациентите в двете групи. 
 
Каква е процедурата – вижте прикаченото видео.

Процедурата започва с вкарването на микрокатетър в увредения кръвоносен съд. След това специалистите използват стент, за да отворят кръвоносния съд и да извадят съсирека. Процедурата трябва да се извърши по-рано, а ползите ще се появят между 6 и 24 часа след инсулта. 

Процедурата цели да спаси мозъка от смърт и да го върне към живот, обяснява д-р Джовин. След изтеглянето на съсирека остава само малък увреден участък вместо по-голям участък с необратимо увреждане.  

„Ако скенерът покаже, че има потенциал, процедурата трябва да бъде направена“, съветва той.

Междувременно подобно изследване е направено и от Националните институти за здравето в САЩ.  Резултатите от него също предстои да бъдат оповестени. 

 

Коментари