Публикация

Безплатни кожни прегледи в Пловдив


От 20 април медицински център „Медлайн” в Пловдив, със съдействието на фондация „Качество на живот” започва скрининг и профилактика на злокачествени кожни тумори.

Прегледите, които ще продължат един месец, са безплатни за пациенти от цялата страна, като за тях не се изисква направление от личния лекар.

Консултациите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 8:00 до 12:00 часа, след предварително записване на тел. 032/ 656 600.

„В последно време заради прекомерното излагане на слънце и ниската здравна култура драстично нараснаха тежките случаи на кожни тумори, които се откриват в много напреднала фаза. Хората търсят лекарска помощ късно. Затова решихме да направим тези безплатни профилактични прегледи, за да получат навременна помощ”, каза д-р Галина Арабаджиева, дерматовенеролог в центъра.

По думите й трябва да се търси лекарска консултация при всяко новопоявило се образувание, което нараства, кърви, започва да сърби или в рамките на две-три седмици не претърпява обратно развитие, а напротив, все повече се задълбочава.

„Задължителен е и прегледът, когато кожна бенка започва да нараства, променя цвета си, пръска пигменти настрани. Това са белези, че нещо се случва, и трябва да се отиде на дерматолог”, поясни д-р Арабаджиева.

Според нея хората с повече бенки, дори и да нямат проблеми, трябва да посещават специалист поне веднъж годишно.

Д-р Арабаджиева посъветва преди да се предприеме козметично премахване на кожни образувания при неспециалисти – като билкари и знахари, задължително да се вземе мнението на дерматолог.

Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец-два може да се обхванат всички органи и системи от метастази.

Коментари