Публикация

​​​​​​​Какво е любовта от първи мирис?

​​​​​​​Какво е любовта от първи мирис?

Гласът и мирисът на човека могат да бъдат също толкова важни за привлекателността му към другите, както е и външният му вид


Зрението не е единственият сетивен орган, който е свързан с възприятието на привлекателността на околните, показва ново изследване

Красотата невинаги е в очите на този, който ви гледа. Понякога тя е и в ушите и в носа на наблюдателя.

Ново изследване в Полша показва, че гласът и мирисът на човека могат да бъдат също толкова важни за привлекателността му към другите, както е и външният му вид, съобщава изданието WebMD.  

Изводите са резултат от ревизия на всички публикувани досега изследвания през последните 30 години. Те бяха оповестени в сп. Frontiers in Psychology.

Гласът и мирисът на човека могат да бъдат също толкова важни за привлекателността му към другите, както е и външният му вид

В последно време повечето от изследванията се фокусираха върху визуалната привлекателност – например тази на лицето и тялото, обяснява водещият автор на анализа Агата Грожека, изследовател във Вроцлавския университет, Полша.  Направени са обаче и изследвания върху другите сетива у човека и тяхната роля в социалните връзки. Техните изводи не трябва да бъдат пренебрегвани, обяснява изследователката.

Възприемането на другите и през трите сензорни канала дава по-достоверна и разнообразна информация за тях, обясняват учените от екипа. Заедно с пола и възрастта, гласът на човека може да разкрие голяма гама от информация, включително качества като доминантност, кооперативност, емоционално състояние и дори колко едро е тялото на човека.

Последните изследвания показват, че обонянието също може да разкрие подобен вид информация.

Защо любовта МИРИШЕ РАЗЛИЧНО? Основното е, че ние търсим някой, който не мирише като нас. Повече вижте в прикаченото ВИДЕО

Има редица еволюционни обяснения за тези различни аспекти на привличането при човека.  Според едно от тях е полезно човек да притежава качества, които могат да бъдат отличени както от разстояние (глас и външен вид), така и отблизо (мирис).

Каква е ролята на обонянието в нашите връзки и защо се привличат хора с различен мирис – четете в статията на доц. Тодор Широв.

 

Коментари