Публикация

82 нови случая на ХИВ у нас през тази година

82 нови случая на ХИВ у нас през тази година

На 21 май изразяваме съпричастността си със засегнатите от вируса


От началото на годината* в страната са регистрирани нови 82 случая на ХИВ. Така общият броя на носителите на тази инфекция у нас става 2556, съобщава Министерството на здравеопазването.

Към 30 април в секторите за лечение се проследяват 1 212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. 

През 2016 г. министърът на здравеопазването утвърди методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено с препоръките на Световната здравна организация, изтъкват от ведомството.

Министерството всяка година осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни медикаменти. Починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22-ма, а от 1986 г. до началото на т.г. - над 1000, по данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит.

На 21 май изразяваме съпричастността си със засегнатите от ХИВ. Мотото тази година е „Ending AIDS Together”, адаптирано на български като „Заедно да спрем СПИН!” (www.candlelightmemorial.org).

Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, от гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и качествени здравни и социални услуги на живеещите с вируса, нуждата от увеличаване на ресурсите за превантивни програми и за изследване и лечение, както и от привличане на граждани към дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите.

На 21 май доброволци от софийския клуб на обучители на връстници „С.У.П.Е.Р“ организират антиСПИН кампания, на която ще информират младите хора за ХИВ-инфекцията и ще популяризират услугите за анонимно и безплатно изследване за вируса. Инициативата ще се проведе в Борисовата градина от 16:00 до 20:00 часа. Между 16:00 и 18:00 часа младежите ще раздават информационни материали и презервативи, а между 18:00 и 20:00 часа на Лятната сцена, с участие на млади изпълнители, се организира концерт в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ. 

В края на концерта доброволци и граждани ще запалят и подредят свещи под формата на червена панделка.
 
ХИВ-епидемията по света: По данни на Обединената програма за СПИН на ООН над 78 милиона души в световен мащаб са инфектираните с ХИВ от началото на пандемията. Починали са над 39 милиона души, а живеещите с вируса са повече от 37 милиона. Само през 2015 г. новоинфектирани са 2,1 милиона, а починали през тази година са 1,1 милиона души.

История на кампанията и събития по света: Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на май. Денят е още един повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. Тази година с отбелязването му са ангажирани 1 200 неправителствени организации от 115 държави. Вече 34 години в Деня за съпричастност се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, помени в храмове и мирни шествия. 

И днес СПИН продължава да заплашва хората по света. Ето защо събитието е начин, по който засегнатите публично изразяват скръбта към своите близки – починали от СПИН, и настояват за по-ясни ангажименти на държавните власти за справяне с инфекцията. В по-големите населени места Денят е повод да се повиши чувствителността към проблема СПИН и да се поощрят толерантността, съпричастността и доброволчеството.

*Справката е от началото на годината до 16 май.

Коментари

г-н Илия Илиев
29 май 2017 17:56

В България има 500 000 цигани болни от различни видове Хепатит и венерични заболявания.На фона на циганската престъпност и "контактност",какво са 20 негъра болни от ХИВ/СПИН?