Публикация

От печата: Разследват НЗОК за 20 млн. лева, платени без отпечатък  

От печата: Разследват НЗОК за 20 млн. лева, платени без отпечатък  

Системата за пръстова идентификация отхвърлила плащанията, но касата превела парите


От печата: Разследват НЗОК за 20 млн. лева, платени без отпечатък  Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева, платени от касата на болниците. Парите са преведени за разходи, направени от медицинските заведения през ноември и декември 2016 г., въпреки че все още действащата тогава система за пръстови отпечатъци е отхвърлила сумите заради липса на изискваните по закон реквизити, пише в новия си брой в. „Монитор“.

Прокурорската проверка е образувана по сигнал, като постановлението по нея е от 3 април. Държавното обвинение е възложило на Изпълнителна агенция „Медицински одит” да разследва случая. В момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания. Ще бъдат изисквани и обяснения от длъжностните лица, разрешили превеждането на сумите, отбелязва изданието.

На въпрос на „Монитор“ дали за ноември и декември миналата година НЗОК е платила суми, отхвърлени от системата, и на каква стойност възлизат те, от касата отговорят, че са преведени 20 376 470 лева за лечението на общо 24 195 болни. От тях за 14 517 болни през ноември 2016 г. са изплатени от касата 11 501 073 лева, а за други 9678 през декември също миналата година са броени 8 875 398 лева. От касата твърдят, че това е станало, след като нейни инспектори са проверили дали в действителност такива хора са били лекувани по какви клинични пътеки, колко време е бил престоят им в болниците и кога са изписани. 

От НЗОК обаче не уточниха колко такива случаи има, а отговорът им означава, че трябва да са направили проверка на над 24 000 пациентски случая, което е непосилна работа за няколко месеца. От касата твърдят също, че са отхвърлили плащания за 1788 случая - 890 от ноември и 898 декември 2016 г. Не уточниха обаче на какво основание е отказано плащането и за какви нарушения са санкционирани болниците с отказа да им бъдат приведени парите, изтъква всекидневникът.

Системата за пръстова идентификация беше въведена от здравния министър в предния кабинет „Борисов“ Петър Москов. Тя влезе в сила от ноември 2016 г., но беше отменена с решение на ВАС в края на март. 

Подробности четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари