Публикация

Министър Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролята

Министър Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролята

1 млрд. лв. трябват за въвеждането на диагностично-свързаните групи 


Министър Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролятаСистемата на клиничните пътеки си изигра времето и ролята. 
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в предаването „120 минути” по bTV.

Той отбеляза, че клиничната пътека е начин за вкарване на рамка, на шаблон с мотива, че така ще се осигури еднакъв стандарт, еднакво качество на услугата във всички болници. Това, по думите му, е добрата страна, а лошата на тези регламенти е, че при тях не се покриват всички разходи, като например за придружаващите заболявания.

Диагностично-свързаните групи са далеч по-справедливи като методика за заплащане на лечението, те обаче ще струват минимум 30% повече като разход“, коментира проф. Петров и уточни, че това значи още 1 млрд. лв. към сегашните три милиарда и половина.

Министърът отбеляза, че е адмирирал въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците като опит за повишаване на контрола. „Защото знаете, контролът е майка на дисциплината, а тя е 50% от успеха“, изтъкна той. Допълни обаче, че системата няма да бъде интегрирана отново, докато е министър.

Правим анализи още, ще излезем с предложения. Вървим към рамка от правила, която няма да има авторско право, тя трябва да е на ниво държава“, отбеляза проф. Петров.

Според него най-сериозната болест, от която страда българското здравеопазване, е липсата на достатъчно категорични регламенти, правила, които да важат за всички.

Бих се обърнал към пациентите с молба да вярват на своите лекари - не ги съдете толкова тежко, защото и те са като вас, ние, самите лекари, сме пациенти. На лекарите бих пожелал да са здрави, да са смирени, да са внимателни към пациентите и да са позитивни в това, което заедно ще направим (…). Специално искам да се обърна и към специалистите по здравни грижи, защото според мен това са най-онеправданата прослойка в системата на здравеопазването, хората, които най-много работят, най-малко са платени и най-малка перспектива имат. Ще мислим и за тях“, каза в заключение министърът.

Цялото интервю можете да прочетете тук!

Коментари