Публикация

Безплатни очни прегледи за диабетици в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив

Кампанията се организира с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан


Две седмици безплатни очни прегледи за диабетици организира отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. „Целта на кампанията, която започва на 12 юни, е да предпазим хората от появата на ретинопатия, едно от честите усложнения, което се появява в резултат на хроничното повишаване на нивата на кръвна захар, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис.- Освен обстоен очен преглед, ще бъде измерена и кръвната захар на пациентите.“ 

Всички, които искат да се консултират с офталмолог, трябва да си запишат предварително час на тел: 0879/097-074. Това може да стане от днес. Консултациите се организират със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. 

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за загуба на зрението при хора в трудоспособна възраст – между 20 и 65 г. Тя се появява, когато малките кръвоносни съдове на ретината са увредени от необичайно високото ниво на кръвната захар. Ретината преобразува светлината в нервни сигнали и ги изпраща по зрителния нерв към мозъка. При увреждане на ретината, комуникацията с мозъка се влошава и се стига до прогресивна загуба на зрението и слепота.

Д-р Власиадис посочи, че за жалост на 30% от даибетиците са засегнати от ретинопатия, а броят на болните у нас вече е над 600 000, като близо половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване. Най-коварното е, че то се развива без външни симптоми. Затова най-добрата профилактична мярка е всяка година да се прави преглед от офталмолог за ранна диагностика, когато все още пораженията са в ранен стадий и все още са обратими.

 

Коментари