Публикация

Ел. Котова: Държавата да поеме инсулиновите помпи за малките деца


Държавата да поеме лечението и инсулиновите помпи на децата с диабет от 1 до 7 години.

За това настоя Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет в България, по време на обучение на лекари и медицински сестри от училища и детски градини в Плевен.

Мотото на курса, който се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще обхване общо 27 града на страната, е „Децата с диабет не са различни”.

Елисавета Котова посочи, че броят на децата с диабет у нас е около 2500, като 300 са на възраст от 1 до 7 години. Според нея държавата би могла да осигури инсулинови помпи поне за най-малките.

 „Трудно дете на 1,5 год. може да обясни на родителите си как се чувства. Те са принудени при всеки плач да убождат рожбата си, за да проверят каква е стойността на кръвната му захар”, каза председателката на асоциацията на децата с диабет.

У нас в момента около 30 деца с диабет са с инсулинови помпи, които действат като панкреас, и когато се налага, подават нужното количество инсулин. Така не се налага постоянно измерване на кръвна захар и инжектиране на инсулин. Стойността на една такава помпа е около 3-4 хиляди лева, а месечно поддръжката е от 250 до 400 лв.

Инсулиновите помпи у нас са закупени от родителите.

Страната ни е единствената в Европейския съюз, в която инсулиновите помпи не се поемат от публичен фонд.

 

 

 

Коментари