Публикация

Италия въведе 12 задължителни ваксини

Италия въведе 12 задължителни ваксини

Правителството на Италия прие постановление, което прави 12 ваксини задължителни за децата до 16-годишна възраст, които ходят на училище или детска градина. Причината е, че в Европа се завръщат забравени вече заболявания като морбили, които причиняват епидемии със смъртни случаи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Родителите трябва да имунизират децата на възраст до 6 г., ако искат да ходят на детска градина, а в училище ще ги приемат само с поставени задължителни ваксини. Друга цел на постановлението на италианското правителство е да се бори с различните подвеждащи информации за ваксините, които се разпространяват главно в интернет.

Обхватът на ваксинираните в Италия паднал през последните години

Покрай епидемичните взривове на морбили в различни европейски страни сега в италианското общество върви интензивен дебат. Кабинетът в Италия обвини популисткото движение „Пет звезди“, че всява страх у родителите и насърчава противниците на ваксините с необосновани научно доводи. Заради подобни внушение в обществото през последните години обхватът на ваксинираните деца в Италия е паднал.

Задължителни стават ваксините срещу морбили, заушка, рубеола, варицела, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилна инфлуенца тип В, менингит и хепатит В. Досега имунизациите срещу морбили, заушки, рубеола, варицела и менингит бяха препоръчителни, но това се променя от септември 2017 г., каза премиерът Паоло Джентилони. 

На училище само с бележка за поставени ваксини

Министърът на здравеопазването Беатриче Лорензин поясни, че от есента децата няма да бъдат приемани в детските градини или в предучилищните заведения без доказателство за ваксинации. Родителите на деца, които са законно задължени да посещават училище, ще бъдат санкционирани с тежки глоби при неспазване на това изискване. Сертифицирането ще се изисква всяка година, допълни здравният министър.

Твърденията за връзка между комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и отключването на аутизъм при децата, които се оказаха неверни, набраха голяма популярност в Италия. През 2012 г. съд в Римини присъжда обезщетение на семейството на момче с аутизъм, което твърди, че състоянието му е причинено от ваксината. Три години по-късно решението е било отменено при обжалване.

Коментари