Публикация

Включете се в дискусия за ваксините с въпроси, мнения и коментари

Включете се в дискусия за ваксините с въпроси, мнения и коментари

Онлайн дискусията се организира от Българската педиатрична асоциация, като целта е изработване на документ за оптимизиране на ваксинопрофилактиката у нас


Създаване на електронен регистър за направените ваксини, който да се регламентира от държавата, и регламентиране на процедура за отказ от поставяне на ваксина. Това са само част от въпросите, които Българската педиатрична асоциация поставя за обсъждане в специализираната онлайн дискусия за ваксините в Кредоуеб.

Целта е изработване на документ, в който би трябвало да са отразени всички аспекти на ваксинопрофилактиката и процедурите за тяхното решаване, посочи проф. Владимир Пилософ, председател на асоциацията. Той е и модератор на дискусията, където лекарите могат да споделят мнения и опит, да задават въпроси и да дават предложения за оптимизиране на държавната политика по посочените основни точки. Дискусията е затворена и достъпна само за лекари.

Ако искате да се включите, моля заявете желание за участие тук.

Наред с някои административни проблеми около доставките на ваксини през последните години, трябва да се предложат и ефективни мерки срещу нарастващите антиваксинални настроения в обществото. Затова от Педиатричната асоциация предлагат всяка година да се провежда обучение на медицинския персонал, лекарите, журналистите и родителите по въпросите на ваксинопрофилактиката. За укрепване на доверието в здравната система пък е необходимо да се създаде на ефективна система за оповестяване, анализиране, проверка на нежеланите ваксинални реакции.

В дискусията лекарите вече поставят някои известни и наболели въпроси като издаването на фалшиви бележки за направени имунизации, липсата на ефективен контрол при неявяване на задължителни имунизации. На много места нещата са оставени в ръцете на фелдшери и медицински сестри. Не се провеждат необходимите консултации с майките. Лекарите поставят и въпроса правилно ли е общопрактикуващи лекари без специалност да слагат ваксини на бебета.

Включете се и вие в дискусията с въпроси, мнения и коментари!

Коментари