Публикация

Онкоболна осъди МЗ за 100 хил. лева


Административният съд в София осъди Министерството на здравеопазването да заплати на Ангелина Бонева  100 хил. лева за нанесени неимуществени щети.

Това съобщи Центърът за защита на правата в здравеопазването.

Делото е заведено с подкрепата на центъра през август 2007 г. заради липсата на радиоактивен йод 131.

То е едно от най-трудно протеклите дела срещу МЗ за липса на лекарства за онкоболните. По него имаше най-голямата съпротива, опити за протакане и отлагане от страна на министерството. Два пъти делото беше във Върховния административен съд, откъдето го връщаха. Общо беше отлагано шест пъти, посочва организацията.

„В това решение за пореден път като главна причина за осъждането се изтъква липсата на ясен регламент, който да е насочен не към нещо друго, а към осигуряване на лечението.

Разбира се, и това, че за 2006, 2007 и 2008 г. е осигурено лечението и диагностиката едва на половината от заболелите от рак на щитовидната жлеза; че една четвърт от тях са успели да си го осигурят чрез закупуване, а последната четвърт просто са чакали, като фигуриращи в прословутите и абсурдни в онкологията „листи на чакащи”, съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването.

Той уточнява, че по такива решения се присъжда и законна лихва от завеждане на исковата молба до изплащането на сумата. За присъденото обезщетение от 100 000 лева това е над 1000 лева месечно.

„Дали някой ще потърси отговорност на тези представители на МЗ с „процесуалната изобретателност”, които струват допълнителни 30 000 на данъкоплатците и вероятно ще станат повече при задължителното според някой, обжалване на решението”, пита ЦЗПЗ.

Центърът за защита правата в здравеопазването отбелязва, че няма информация досега правителството да е завело регресен иск срещу виновните длъжностни лица за нанесени щети на бюджета.

Съгласно Гражданския процесуален кодекс, Министерството на здравеопазването е длъжно още при образуването на дела срещу него да информира министъра на финансите, който може да участва в делото.

Досега финансовият министър не е участвувал в нито едно и няма данни да е бил информиран, съобщава още Центърът за защита правата в здравеопазването.


Това е третото решение по съдебно дело за лекарства с такъв размер.

Коментари