Публикация

15-20 минутен масаж е достатъчен ,  за да предизвика бум на хормона на щастието

Масажът  има много и различни ефекти, една част от които са на ниво тъкани, а друга на ниво нервна система


 

Много хора смятат, че масажът  е просто   механично размачкване и  разтриване на места и точки по тялото,  което отпуска мускулите. Затова е приложим най-често при спортисти, хората, подложени на големи физически натоварвания, при болка и възстановяване след травма.

Всъщност масажът  има много и различни ефекти, една част от които са на ниво тъкани, а друга на ниво нервна система. В тази статия ще се спрем съвсем накратко на действието на масажа върху нервната система. Когато чрез масаж въздействаме механично   върху кожата и мускулите, този натиск  се  трансформира в нервен импулс, който по рефлекторен път стимулира всички органи и системи.

Това става чрез балансиране на възбудно-задръжните процеси в кората на главния мозък и отделянето по време на масажа на някои хормони като ендорфин, серотонин и допамин. Тези вещества  не случайно се наричат "хормони на щастието", защото подобряват настроението, потискат болката и носят чувство за приятно усещане. Така чрез масажа едновременно:

  • се намаляват нивата на стрес,
  • сваля се натрупаното напрежение,
  • болката се притъпява.
  •  

Ендорфинът е  „естествен наркотик“, защото притъпява чувството за болка и води до еуфория. Името му произлиза от ендогенен морфин, т.е морфин, който се произвежда от самия организъм. И също като морфина  притъпява чувството за болка, само че по напълно естествен, натурален начин, „задвижен“  от самия организъм. Всъщност ендорфинът е най-доброто природно лекарство, синтезирано в човешкия организъм.

Как да го стимулираме? Когато сме влюбени, когато се отдадем на  творчески занимания, когато консумираме определени храни ,  чрез  умерена  физическа активност или при други ситуации, които ни доставят удоволствие. Навлизаме в сезона на лятото, когато  нивото на ендорфин в кръвта е по-голямо, тъй като производството му се стимулира от слънчевата светлина. И в тази група  на едно първите места се подрежда масажът . Механизмът на действие на масажа върху човешкото тяло е такъв, че предизвиква истински „ендорфинов бум“. Достатъчен е 15-20 минутен масаж, за да се увеличи нивото на ендорфин в кръвта 2 пъти. По време на масажа протичат голям брой химически реакции – отделят се също серотин и допамин,  а нивото на кортизола (хормона на стреса) се снижава. Затова масажът  е   един от най-добрите , приятни, безопасни и не скъпи начини човек да  релаксира и да се почувства щастлив.

Ако  пък имате  болки във врата, гърба и кръста. Обездвижени сте от седене пред компютъра. Ръката ви е схваната от еднообразни движения. Били сте на течение. Имате мускулна треска. Вие или Ваш близък е претърпял травма, счупване на крайник, инцидент? Свалили сте гипса и трябва да продължите с рехабилитация.

В  тези ситуации  се прилагат различни типове лечебен масаж, за които  ще ви разкажа в следващи кратки статии, като се опитам да ви дам и практически съвети как сами да си помогнете.

Ако имате нужда от консултация и съвет, не се колебайте да се свържете с мен по телефон - 887 238 808, мейл или на място в студиото, където работя.

Коментари