Публикация

Няколко от най-често срещаните травми във фитнеса и как да се предпазим от тях

Всяка Нова година или преди летният сезон, обнадеждени трениращи започват да тренират усилено и да трансформират телата си. За съжаление, на много от тези хора им липсва опит, поради което следват наранявания...


„no pain – no gain". Вярвате или не, но тази поговорка не се прилага винаги в залата, защото падането на 20 кг тежест върху крака ви, ще предизвика травми, болки и мизерия и ще ви принуди да седнете на пейката за дълго време. Всяка Нова година, обнадеждени трениращи започват да тренират усилено и да трансформират телата си. За съжаление, на много от тези хора им липсва опит, поради което следват наранявания...
1 - гръдни травми
Обикновено една увреда на гръдния мускул или на неговото сухожилие близо до рамото, често е резултат от загуба на контрол на дъмбела или лоста, докато лежите на пейката, но тя може да се появи, докато се опитвате да повдигнете тежест, която е по-тежка отколкото сте свикнали да повдигате или не сте достатъчно силни, за да се справите все още. Ще усетите разкъсване и гърдите и рамото често стават червени и сини, може да бъде последвано от „събиране“ на мускула на топка.

За да се предпазите: Ако работите сами, преценете тежестта внимателно и не предприемайте излишни рискове. Ако все пак сте решили да вдигате по-тежко, помолете някой в залата да ви наблюдава и помага (не е срамно и никой няма да ви откаже).


2 - Скъсване на сухожилието на бицепса.
Това сухожилие свързва мускулът бицепс за рамото и за предмишницата и ако се опитате да свиете с прекалено тежки килограми или внезапно падне щангата или дъмбела, рискувате  увреда. Ръката става тъмно синя и бицепса действително изглежда по-голям.

За да се предпазите: Както при увредата на гръдния мускул, работите с тегло с което можете да се справите или се ангажира помощта на наблюдател.

3 - Лабрално разкъсване.
Чували ли сте щракване дълбоко в рамото си, докато сте в гърдна преса или военна преса? Това би попречило да пиете от чаша. По-конкретно, хрущялната броня, която обгражда раменната капсула може да се разкъса и да пречи на нормалното движение в рамото.

За да се предпазите: Лабралните увреди обикновено не се случват за една нощ, така че, ако чуете щракане или пукане и болка дълбоко в рамото вероятно просто трябва да направите някои прости промени в тренировката си, докато се излекувате, като например намаляване на обхвата си на движение.

4 – Фрактура на гръдната кост.
Ако сте кьопав на лежанката и щангата падне върху гърдите ви, гръдната кост плаща цената. Избутването от лег и невъзможността да се вдигне лоста до точката за безопасност е един от най-честите фитнес кошмари.. Дори по-лошо: едно падане на лоста и претъркалянето му до трахеята може да спре достига на кислород и да причини много сериозни състояния. (Да, това се случва, най-често по време на тренировки без надзор или в домашни условия.)

За да се предпазите: Използвайте само тегло с което можете да се справите и винаги наемайте опитен наблюдател, който знае правилната позиция. Също така не забравяйте да му кажете колко повторения имате намерение да направите.

5 – Ставни дислокации.
Надценяването на възможностите и неправилно подбрана тежест може да доведе до изкълчване на ръката, рамото, лакътя или коляното. Как? Всичко, което свръх натоварва сухожилията и костите от обичайните им позиции, създава вероятност от увреда. Това е спешно състояние, при което трябва да се потърси специализирана помощ! Не се доверявайте на приятели или случайни хора наоколо, за да ви „наместят“ ставата!

За да се предпазите: Тренирайте мускулите си в няколко направления във всяка тренировка, да се редуват упражнения за всяка една мускулна група от една тренировка към следващата. Натоварването не тряба да е само в една посока, за да свикнат ставите и костите с натоварването.

6 - Разтежение в гърба.
Най-често страда кръста и главна причина е недостатъчна или липсваща загрявка преди тренировка и липса на стречинг след тренировка. Неправилната техника на изпълнение на упражненията също носи висок риск от травмиране.

За да се предпазите: Стречинг, основната сила и правилна техника са жизнено важни за предотвратяване на болки в гърба. Ако не сте имали, се консултирате с експерт или наемете личен треньор, за да ви научи на правилна форма и техника.

7 - Херния.
Задръжането на дъха ви, докато клякате може да ви накара да си помислите, че можете да вдигнете по-голяма тежест, но всичко, което увеличава налягането върху вашите вътрешни органи, да не говорим за усилване на кръвното налягане, може да предизвика пробиване на вътрешни органи и коремната стена. След което ще се наложи хирургична намеса.

За да се предпазите: Дългосрочно укрепване и стабилност на коремните мускули е от ключово значение за предотвратяване на херния. Не задържайте въздуха, докато се упражнявате. Т.н. валсалва маньовър (задържане на въздуха) може да предизвика синкоп (краткотрайна липса на съзнание) поради смутена доставка на кислород до мозъка.

Коментари