Публикация

Ембрион с трима родители срещу наследствените болести


Британски учени от университета в Нюкасъл са създали ембриони, съдържащи ДНК от трима души (един мъж и две жени), съобщава Би Би Си.

Изследването, публикувано в Nature, има потенциал да помогне на жените с редки генетични заболявания да имат здрави деца.

Средно едно на 200 деца се раждат с мутации в митохондриите, което в повечето случаи води до леки заболявания без симптоми, но при едно на 6000  има и тежки усложнениея като мускулна слабост, слепота, сърдечна недостатъчност и дори фатален край.

Специалистите са разработили техника, която позволява замяната на дефектната митохондрия при ин витро.

От спермата и яйцеклетката се извлича необходимият генетичен материал от двамата родители, като дефектните елементи остават, след което се имплантират в здрава яйцеклетка.

Полученият ембрион съдържа ДНК от майката и бащата, както и миниатюрно количество от митохондриалното ДНК на донорската яйцеклетка.

Учените описват процедурата като смяна на батерия на лаптоп – източникът на енергия работи нормално, но няма изгубена информация, т.е. децата, родени с помощта на този метод, ще имат напълно функционираща митохондрия, но ще носят и цялата генетична даденост от родителите си.

Досега са създадени 80 ембриона, но предстоят още изследвания, които да докажат безопасността и ефикасността на тази процедура, тъй като на този етап подобни намеси в човешката репродукция са незаконни.

Коментари