Публикация

Бяло течение – кога е нормално и кога притеснително?

Бяло течение – кога е нормално и кога притеснително?

Бялото течение може да е свързано с нормална физиологична реакция на организма, но може да бъде и в резултат на други състояния, инфекции, органични процеси и заболявания. Винаги се консултирайте с вашия гинеколог!


Прозрачно бяло течение при млади момичета,

започващо около пубертета, понякога дори преди първата менструация, характерно и през следващите тийнейджърски години. То не е свързано с мирис, зачервяване на кожа и лигавица на външните полови органи. При него липсва сърбеж или парене. Дължи се на младата възраст и „по-бурното“ образуване на хормона Естроген  в и около пубертета.

Всяко течение /секрет/ се образува от жлези, разположени в лигавицата на маточната шийка и горната 1/3 от вагиналните стени. Тези жлези са хормонално активни и са подложени на завишения хормонален синтез във възрастта. Влагалището на младото момиче не трябва да бъде сухо, в противен случай би означавало, че тези хормони са в по-малко количество. Това прозрачно бяло течение се характеризира с по-обилно количество и с понижено Ph – т.е. с повишена киселинност, възможен е и мирис на кисело.

Освен възрастта, този тип бяло, прозрачно течение се повлиява и от времето.

Студът води до повишена циркулация на кръвта в тялото и основно в долната му половина, така серумът/ течната съставка на кръвта/ по-лесно и в по-големи количества преминава през капилярите в областта на влагалището и маточна шийка. Повишават се и обменните процеси на клетките и при простуда, основно на краката и кръста, момичетата забелязват, че бялото течение се увеличава. При затопляне, особено лятно време, това течение не е толкова обилно. 

Друг фактор, оказващ влияние са генетични особености, личностни, наследствени характеристики. Жлезите, разположени в лигавицата се управляват от вегетативната нервна система, ето защо някои жени се изпотяват повече, имат сърцебиене, учестен сърдечен ритъм, зачервяват се по-лесно. Това не е патология, а нормална физиологична реакция на организма.

Менструалният цикъл също е фактор в количеството и вида на течението. Той е хормонално обусловен процес, така че в първата половина от него, когато в организма преобладават физиологично по-високи естрогенни нива, води и до стимулиране на описаните жлези и течението е по-обилно, слузесто и прозрачно. Във втората половина на цикъла нивата на естроген са намалени и се увеличава прогестерона. Тогава течението е по-гъсто и белезникаво /като гъсто мляко/. Това се дължи, освен на по-малко количество течна субстанция, но и на излющени клетки от влагалищната лигавица /нормална физиологична промяна/. При попадане върху бельото, бялото течение изсъхва и е с леко жълтеникав цвят /отново е нормална физиология/.

Влагалището е отворена система, както носа, устата, ушите. В него могат да попаднат редица причинители на инфекции – гъбички, бактерии, вируси. Това означава, че ако „днес“ при изследване на влагалищния секрет се открие причинител от посочените, то лечението е необходимо точно за този момент. Възможно е, след проведено лечение, жената отново да се инфектира с подобен, друг или същия причинител. Трябва да се спазва добра хигиена, но не и да се прекалява с хигиенните навици / промивки/.

Бялото течение може да е свързано с нормална физиологична реакция на организма, но може да бъде и в резултат на други състояния, инфекции, органични процеси и заболявания. Тъй като с този термин, който жените използват, не може да се отдиференцира норма от патология е добре да се отиде при специалист – гинеколог. Жената трябва да обясни състоянието, да бъде прегледана и по преценка на лекаря, да се направят изследвания за уточняване на течението. Това могат да бъдат – микробиологично изследване от влагалището, от цервикалния канал за бактерии, хламидии, микоплазма, уреаплазма, за HPV /човешки папиломен вирус/, цитонамазка.

Вследствие на резултатите се назначава специфично лечение.

Много е важно, ако имате въпроси и тревоги, да се консултирате със специалист-гинеколог, на когото имате доверие!

Коментари

Dafina Lyubenova Dancheva
22 юли 2020 15:11

Здравейте.Заради спонтанен аборт си пуснах хламидия,уреаплазма и хепатит.Само хламидия ИГГ беше положителна.Пихме с мъжа ми антибиотик за 14 дни,но не виждам подобрение.Пак преди овулация имам слузесто течение жълтеникаво,акне силно и много силно болки ниско.Казаха,че не може да е от хламидия та,какво друго да изследвам?Благодаря :)

Здравей те ! Течението  в  средата  на  мц. преди  овулация  е нормално - тн. преовулаторно  течение. Във  втората  половина  на МЦ  течението  е по - гъсто  и белезникаво . отново това  е  нормално. Влагал. секрет  когато изсъхне  по бельото  е  леко жълтеникав - нормално . Не зная  на  каква  възраст сте  и съобщавате  за акне  и болезнен мензес . След  раждане  болките при МЦ намаляват .Може  да  има  и  др. причини . Необходим е гинекол. консултация , преглед и видеозон € Поздрави .

Анонимен
4 апр 2020 16:22

Възможно ли е при една гъбична инфекция симптомите (течение с вид на извара, сърбеж) да се проявяват само в определени дни от месечния цикъл и то доста рядко, а да не са постоянни? Задължително ли е да се поиска взимане на проба за микробиологично изследване при преглед ако в момента пациентката няма въпросните симптоми? И има ли видими изменения при самия преглед, ако жената има гъбична инфекция? Поздрави! 

Здравейте !  Отговарям.  Влагал. течение е хормоно  зависимо- т.е.  влияе се  от  периода на  МЦ. Около средата на  МЦ е  по-воднисто , прозрачно и слузесто / това е около  овулацията/ нивата на  естрог.  са  най- високи тогава . Към края на МЦ има  по-високи нива на  прогестерона . Влагал.течение става  по-сухо, гъсто и  бяло , но  не  като  извара  или  пресечено мляко . Просто е бяло и като гъсто мляко . € сърбежи  може по  често  да  има в  първата половина  на  МЦ. влагал. секрет  е с  кисело рН и като  кисилина може  да има дразнене  по  ВПО -външни полови органи - лабии особено след  полов акт и/или  при  охлузване  кожата  на  ВПО  при забърсване  или  от  бельото . При  преглед  може да  се определи дали  има остро възпаление  - зачервяване , вид  на  течението и  да  се  предложи лечение ! Това  изисква  знание  и  опит . Винаги е добре  да  се  вземе посявка  за  МБ изсл. от влаг. секрет.  Така диагнозата би трябвала  да  е  по-точна  и лечението  да  е  по-прицизно . Симптоми отвреме - навреме  при остра  влагал. инфекция  не може  да  има .  може  и  още да се  коментира ,но  това  е теоретично.  Най-добре  е  да дойдете  на  преглед  ислед  него ще  получите истински  точна  информация и поведение в случая .   ПОЗДРАВИ !

Анонимен
28 апр 2020 14:17

Благодаря за изчерпателния отговор! Поздрави! 

Анонимен
25 мар 2020 02:03

Как може човек да се оправи от бяло течение без да ходи на лекар и на гениколког и без да разберат, неговите родители или роднини от това неща,че аз го имам този проблем в момента. Може с лекарства да се оправи или не

Здравей те . Въпроса е  много  общ и трудно бих Ви  отговорил еднозначно и то да  е точното. Ако сте младо момиче и сезона е хладен , първо  пазете краката и кръста от  студа - да бъдат  топли  и сухи . и ако това не помогне говорете с партньора си , ако  и той има  оплаквания е  задължителна  консултация с гинеколог. Не  е задължително  винаги  да сте с родител  на преглед и консултация при лекар.  Може да откажете  преглед , а  ако не сте имала полов акт до сега течението  най вероятно е хормонално обусловено свързано с поберитета . но  най добре се срещнете  с гинеколог на когото имате  доверие за  разговор  и др. ще го  решите  заедно . Поздрави .

Анонимен
29 авг 2020 10:48

Нормално ли е бялото течение при девствени момичета? 17-19 години.

ЗДРАВЕЙ ТЕ . НОРМАЛНО И НЕНОРМАЛНО Е ОТНОСИТЕЛНО ПОНЯТИЕ . ВЪЗМОЖНО И РЕАЛНО Е ДА ИМА ТЕЧЕНИЕ В ОПИСАНИЯТ КАЗУС . 1, СЕКРЕТА - ТЕЧЕНИЕТО Е ХОРМОНАЛНО ЗАВИСИМ ПРИЗНАК . В ТАЗИ ВЪЗРАСТ ХОРМОНИТЕ СА ПО-ВИСОКИ И АКТИВНОСТТА ИМ В/У ТАРГЕНТНИТЕ ЖЛЕЗИ В МАТ. ШИЙКА И ГОРНАТА 1/3 НА ВЛАГАЛЕЩЕТО ОТРЕАГИРАТ ПО- СИЛНО С ПРОДУКЦИЯ НА ПОВЕЧЕ СЕКРЕТ !!! 2. БЛИЗОСТТА НА ВЛАГАЛ. И АНУСА ПРИ РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ , А ТЕ СА НЯКОЛКО Е ВЪЗМОЖНО ГЪБИЧКИ И/ИЛИ БАКТЕРИИ ДА ПОПАДНАТ ОТ ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО... ПРЕЗ ВЛАГАЛ. ВХОД И ДА ИНФЕКТИРАТ ВЛАГАЛ. ЛИГАВИЦА . ТАКА ТЕЧЕНИЕТО Е ИНФЕКЦИОЗНО . ПО- ГЪСТО , БЯЛО КАТО МЛЕКО , ЖЪЛТЕНИКАВО , ИЛИ КАТО ИЗВАРА ... ПРИДРУЖЕНО Е ЧЕСТО ОТ ЗАЧЕРВЯВАНЕ НА ВЪНШ. ПОЛ. ОРГАНИ И СЪРБЕЖ. ЗАТОВА ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН . ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Е ПРЕГЛЕД , ОГЛЕД НА ВПО И ПРИ ПРЕЦЕНКА ДА СЕ ВЗЕМЕ СЕКРЕТ ЗА МИКРОБИОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ И ПРЕПОРЪКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО . БЪДЕТЕ СПОКОЙНА НЕ СЕ ПРАВИ ГИНЕКОЛОГ. ПРЕГЛЕД СЪС СПЕКУЛУМ И РЪЦЕ В РЪКАВИЦИ !!!!

Здравейте!Имам бяло течение с миризма,понякога е придружен със сърбеж, бяло е и гъсто като мляко.Не съм имало полов контакт с някого.Това нормално ли е?

Здравей Те .Вероятно е физиологично- нормално  течение- - флуор . Миризмата ако  на  кисело е  нормално  поради  млечната киселина от  млеч. бактерии . Сърбежа  също  може  да  го  отдадете  на киселинното съдържание / млечна киселина/  за  която  стана дума . При  охлузване на кожата  и лигав. от бельото - тоалет и дрехи  стават  малки  наранявания  и  киселината  ги дразни ! Течението става  гъсто  през  втората половина на  мес. цикъл т.е.  преди менструация . Не сте  водила  полов  контакт  и  вероятността за  инфекция  е  малка . Но  ако  сте  вземали антибиотици  скоро , или  сте  имали разтройство  е  възможно  влагал.да  се  инфектира най-често с  гъбички и4 по рядко с  бактерии . Ако  се  притеснявате е  най-добре  да  ви  прегледа  гинеколог и да  се  изясни  проблема- с  микробиологично  изследване ако е  необходимо , да  Ви  се  дадат  съвети и лечение  ако има нужда . Поздрави  и весели  коледни  и  новогодишни  празници !!!