Публикация

Бяло течение – кога е нормално и кога притеснително?

Бяло течение – кога е нормално и кога притеснително?

Бялото течение може да е свързано с нормална физиологична реакция на организма, но може да бъде и в резултат на други състояния, инфекции, органични процеси и заболявания. Винаги се консултирайте с вашия гинеколог!


Прозрачно бяло течение при млади момичета,

започващо около пубертета, понякога дори преди първата менструация, характерно и през следващите тийнейджърски години. То не е свързано с мирис, зачервяване на кожа и лигавица на външните полови органи. При него липсва сърбеж или парене. Дължи се на младата възраст и „по-бурното“ образуване на хормона Естроген  в и около пубертета.

Всяко течение /секрет/ се образува от жлези, разположени в лигавицата на маточната шийка и горната 1/3 от вагиналните стени. Тези жлези са хормонално активни и са подложени на завишения хормонален синтез във възрастта. Влагалището на младото момиче не трябва да бъде сухо, в противен случай би означавало, че тези хормони са в по-малко количество. Това прозрачно бяло течение се характеризира с по-обилно количество и с понижено Ph – т.е. с повишена киселинност, възможен е и мирис на кисело.

Освен възрастта, този тип бяло, прозрачно течение се повлиява и от времето.

Студът води до повишена циркулация на кръвта в тялото и основно в долната му половина, така серумът/ течната съставка на кръвта/ по-лесно и в по-големи количества преминава през капилярите в областта на влагалището и маточна шийка. Повишават се и обменните процеси на клетките и при простуда, основно на краката и кръста, момичетата забелязват, че бялото течение се увеличава. При затопляне, особено лятно време, това течение не е толкова обилно. 

Друг фактор, оказващ влияние са генетични особености, личностни, наследствени характеристики. Жлезите, разположени в лигавицата се управляват от вегетативната нервна система, ето защо някои жени се изпотяват повече, имат сърцебиене, учестен сърдечен ритъм, зачервяват се по-лесно. Това не е патология, а нормална физиологична реакция на организма.

Менструалният цикъл също е фактор в количеството и вида на течението. Той е хормонално обусловен процес, така че в първата половина от него, когато в организма преобладават физиологично по-високи естрогенни нива, води и до стимулиране на описаните жлези и течението е по-обилно, слузесто и прозрачно. Във втората половина на цикъла нивата на естроген са намалени и се увеличава прогестерона. Тогава течението е по-гъсто и белезникаво /като гъсто мляко/. Това се дължи, освен на по-малко количество течна субстанция, но и на излющени клетки от влагалищната лигавица /нормална физиологична промяна/. При попадане върху бельото, бялото течение изсъхва и е с леко жълтеникав цвят /отново е нормална физиология/.

Влагалището е отворена система, както носа, устата, ушите. В него могат да попаднат редица причинители на инфекции – гъбички, бактерии, вируси. Това означава, че ако „днес“ при изследване на влагалищния секрет се открие причинител от посочените, то лечението е необходимо точно за този момент. Възможно е, след проведено лечение, жената отново да се инфектира с подобен, друг или същия причинител. Трябва да се спазва добра хигиена, но не и да се прекалява с хигиенните навици / промивки/.

Бялото течение може да е свързано с нормална физиологична реакция на организма, но може да бъде и в резултат на други състояния, инфекции, органични процеси и заболявания. Тъй като с този термин, който жените използват, не може да се отдиференцира норма от патология е добре да се отиде при специалист – гинеколог. Жената трябва да обясни състоянието, да бъде прегледана и по преценка на лекаря, да се направят изследвания за уточняване на течението. Това могат да бъдат – микробиологично изследване от влагалището, от цервикалния канал за бактерии, хламидии, микоплазма, уреаплазма, за HPV /човешки папиломен вирус/, цитонамазка.

Вследствие на резултатите се назначава специфично лечение.

Много е важно, ако имате въпроси и тревоги, да се консултирате със специалист-гинеколог, на когото имате доверие!

Коментари