Публикация

Бургасмед благодари за подкрепата на БЛС относно поредния акт на агресия срещу лекари

.


 Днес /26 май/ се проведе среща между председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и зам. председателя д-р Галинка Павлова, и ръководството на МБАЛ „Бургасмед“, във връзка с поредния недопустим и грозен акт на агресия срещу медицинско лице. Българгарски лекарски съюз изрази своята подкрепа и съпричастност към пострадалите медици и персонал, нападнати от пациент в спешното отделение на МБАЛ „Бургасмед“ преди дни. По време на срещата в лечебното заведение председателят на съсловната организация, д-р Венцислав Грозев и зам.- председателя д-р Галинка Павлова обсъдиха обстоятелствата около случилото се на територията на болницата със зам.-управителя д-р Христо Добрев и изразиха своето негодувание към деянието на 22- годишния пациент, нападнал лекуващите лекари и обслужващия персонал.

„Агресията, насочена към медиците и персонала на МБАЛ „Бургасмед“ е поредната проява на неприемливо и крайно осъдително поведение към медик. Зачестяващите случаи на насилие към представители на медицинското съсловие буди у нас крайно разочарование и недоумение“, обясни д-р Грозев. 

БЛС е категоричен, че ще бъде непримирим в борбата срещу агресията към лекари и ще сезира всички отговорни институции за прилагане на законов инструментариум срещу насилието над медицински лица. Председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев коментира по време на срещата, че вече е направил предложение към настоящото правителство за увеличаване на санкциите за нападение над лекари и медицински персонал. До дни съюзът ще инициира и обсъждане на кампания за подкрепа на медицинските лица, пострадали от насилие и за превенция на агресията срещу медици.

Ръководството на МБАЛ „Бургасмед“ благодари за подкрепата от страна на съсловната организация и изрази надежда, че скоро ще бъдат предприети адекватни действия от страна на компетентните органи за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинския персонал у нас.

Жертва на насилие преди дни станаха двама лекари и част от персонала на МБАЛ „Бургасмед“. Те бяха нападнати от 20-годишен мъж, на когото се опитвали да окажат медицинска помощ. Единият от специалистите беше ударен с юмрук в корема, а друг член на болничния екипа претърпя операция на носа, в следствие на побоя.

 

             

Коментари