Публикация

Част от заразените с морбили деца са с фиктивни имунизации, твърди проф. Кантарджиев

Част от заразените с морбили деца са с фиктивни имунизации, твърди проф. Кантарджиев

Случаите на заразени с морбили деца вече надхвърля 100


Пет нови случая на деца, заразени с морбили, са засечени през изминалата седмица в Пазарджик. Това обяви по време на научна конференция, организирана от Фондация МОСТ, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му лабораторни тестове са доказали, че на нито едно от децата не е поставена задължителната ваксина. Като сериозен проблем той изтъкна, че по документи две от тях са имунизирани. Специалистът бе категоричен, че при тези случай става въпрос за фиктивно поставяне на ваксина. Той обясни, че на децата са взети проби, които са показали липса на антитела срещу морбили, рубеола и паротит. Според него е възможно родителите на заразените да са се договорили с личните им лекари да не им се поставя ваксина, но да се издаде документ, че е направено. "Това трябва да се прекрати", каза той. 

Проф. Кантарджиев заяви, че проблемът с фиктивната имунизация се дължи на недоверието на някои родители. По думите му падането на доверието води до появата на епидемии.

Директорът на НЦЗПБ информира, че в България случаите на морбили вече са около сто. При едно от заразените деца болестта му е била предадена от неговия баща, който е шофьор на камион, пътувал до Румъния, където има епидемия. Около 40% от заразените са деца под 1 година, които не са достигнали възрастта за поставяне на ваксина - 12 месеца. При останалите болестта се дължи на пропуск на лекарите или родителите, смята проф. Кантарджиев. 

Коментари