Публикация

С имплант спасихме зрението на 12 пациенти

В МБАЛ „Централ Хоспитал“ глаукома се лекува по най-модерните методи


Хирургичното лечение на глаукома в последните години се отдалечава от конвенционалната хирургия и бързо преминава към по-щадящи окото операции, при която се поставя  специален дрениращ имплант. Това заяви д-р Димитриос Власиадис, началник на отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Според него новите методи обещават по-малко постоперативни усложнения и дългосрочни резултати. Към тях се отнася и мини имплантът ex press, който се поставя в окото и осигурява придвижването на вътреочна течност в интерсклералното и субконюнктивното пространство. Този имплант е изключително надежден и при поставянето му не се травмира окото. Възстановяването е пълно до броени дни.

Само от началото на годината в очното отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ сме спасили зрението на 12 души с модерна антиглаукомна операция с мини имплант ex press, посочи специалистът.

Подходящото лечение зависи от  типа и стадия на заболяването. Когато възможностите на медикаментозното лечение са изчерпани, се преминава към хирургично лечение. За да бъде проведено, е необходимо лечебното заведение да е оборудвано със съвременна апаратура за диагностика на глаукома. „Централ Хоспитал“ разполага с най модерна техника - безконтактен тонометър, който прецизно определя стойностите на вътреочното налягане за разлика от масовото използвани порцеланови тежести. Задължително е изследването на зрителното поле,  което при нас се извършва с компютърен периметър на фирма Zeiss /Цайс/. В задължителния пакет за диагностика на глаукома се включва и лазерно насочващ скенер. При нас той е от последно поколение, също на фирма Zeiss /Цайс/ и анализира всички слоеве на нерва на окото.

Глаукомата е заболяване, което уврежда зрителния нерв и е водеща причина за необратима слепота. Много са факторите, които водят до атрофията на зрителния нерв, но основният е високото вътреочно налягане. В ранните стадии заболяването може да протече без симптоми, но ако не се лекува, се стига до слепота.

Коментари